Швейцарците ще гласуват на 5 юни на референдум за заплащане на всички жители на страната по 2500 франка месечно, независимо от това дали работят или не, предадоха световните агенции. Това реши правителството в края на миналата седмица и така страната ще е първата в света, чиито граждани трябва да решат дали искат въвеждането на “безусловен месечен доход”.

Ако идеята на инициативен комитет от интелектуалци и общественици бъде приета, всеки възрастен ще получава до живот 2500 швейцарски франка или 2250 евро, а за отглеждане на дете ще се изплащат по 625 франка месечно.

Това ще струва 208 млрд. франка годишно, което е около 30 процента от брутния вътрешен продукт на страната в размер на 700 млрд. франка. Четвърт от необходимата сума – 55 млрд. франка ще дойде от съкратените социални разходи, плащани в момента.

Според инициаторите на референдума подобно решение съвсем няма да превърне швейцарците в мързеливци, а ще позволи на по-малко заможните да имат повече възможности за развитие. Проучване е показало, че едва 2 процента биха напуснали работа, за да получават наготово парите. Осем на сто от запитаните са казали, че ще си помислят за възможността да вземат пожизнения доход. Според повече от половината анкетирани обаче предложението няма да мине.

Правителството и политическите партии в Швейцария не подкрепят идеята. Проведен миналата година референдум в страната за повишаване на минималната заплата до най-високото ниво в света приключи неуспешно.