402 са разкритите до момента изборни секции в чужбина, което е абсолютен рекорд и надхвърля дори най-смелите прогнози на външното ни министерство. Това е почти двойно повече в сравнение с миналогодишния парламентарен вот на 12 май, когато отвориха врати 227 секции, пише „Сега“. През 2009 г. броят им беше 274. Днес приключва подаването на заявления за гласуване зад граница и ще стане ясен окончателният брой на местата за вота.

За рекорда способстват промените в Изборния кодекс, с които бяха облекчени условията за разкриване на задгранични секции. Ако досега за това бяха нужни поне 100 заявления, то сега бройката е намалена на 40, а в местата с дипломатическо или консулско представителство – на 20. Освен това законът дава възможност на посланиците и консулите да поискат откриване на секция с мотивирано писмо до ЦИК. Преценката им може да бъде взета под внимание дори и да не е събран необходимият брой заявления.

Най-много са секциите в Турция – там до момента са разкрити 153. За сравнение, преди година българските изселници в южната ни съседка можеха да упражнят правото си на вот в 86 секции, а четири години преди това – в 123. По-големият брой секции в чужбина облагодетелства основно ГЕРБ и ДПС. На предходните парламентарни избори двете партии спечелиха най-много гласове зад граница – 41.3% за ДПС и 24.5% за ГЕРБ.

В Германия сънародниците ни се пребориха да гласуват в 15 вместо в първоначално предвидените 6 града. Освен в Берлин, Бон, Хамбург, Мюнхен, Франкфурт и Магдебург българите там ще могат да пуснат бюлетина и в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург. Промяната стана възможна благодарение на натиска на Временния обществен съвет на българите в Германия.

В края на юли те се обръщат с молба към тогавашния шеф на българското МВнР Кристиан Вигенин да инструктира посланика ни в Берлин да поиска откриването на секции за парламентарния вот в 23 немски града. Нашите сънародници прилагат становище от външното министерство на ФРГ, от което става ясно, че места за гласуване може да има и извън дипломатическите и консулските представителства, стига българската страна да аргументира необходимостта от тях. От нашето МВнР са изпратили съответната молба към немските си колеги, които са разрешили гласуването в още 9 града. Германските власти обаче са дали да се разбере, че правят изключение и не биха искали това да се повтаря.

В Испания, където има голяма българска общност, ще има поне 36 секции, във Великобритания – 20, а в САЩ – 14. Изборна секция ще бъде разкрита и в пограничното полско градче Ленкница, което се прочу със 100-процентовата си подкрепа за ДПС на евровота заради компактната общност от български роми.

Заделените за вота зад граница 1.2 млн. лв. ще се окажат недостатъчни заради големия брой секции, потвърдиха от МВнР. Допълнителни 300 хил. лв. ще бъдат отпуснати чрез преструктуриране на разходите в одобрената от правителството план-сметка за изборите, съобщиха от ведомството. Още средства ще се нужни и за организацията на международния пресцентър.