Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, уверяват от социалното министрество в прессъобщение до медиите. Предлага се да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране, диферинцирана за различните длъжности, което ще се обсъжда с ресорните ведомства и синдикатите, се уточнява в информацията.

Повод е днешният протест на полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите срещу готвеното според тях ограничаване на социалните им права и с искане за оставката на служебния министър на труда Йордан Христосков.

От МТСП припомнят за препоръки на Съвета на Европейския съюз от 2013 г. и 2014 г. за постепенно премахване възможностите за ранно пенсиониране и за други промени в социалното осигуряване, в отговор на които Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда разработва различни варианти за реформа.

Най-ниска е възрастта за пенсиониране в системата на МО, МВР и правосъдието, се посочва още в съобщението. Няма и изискване за минимална възраст , а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които съответно в системата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието.

Въз основа на анализа на данните един от разработените от КСООС варианти се предвижда въвеждането и на възраст за пенсиониране на служителите от специалните ведомства, без конкретно да е обсъждано каква, поясняват от МТСП.

Според експертите на Съвета въпросът трябва да бъде поставен на широко обществено обсъждане. За да бъде избегнато масовото пенсиониране или напускане на служители от системата, КСООС предлага въвеждането на преходен период от три до пет години, през който работещите ще излизат в пенсия при сегашните условия, се подчертава в текста.

Служебният кабинет ще остави решението на следващото редовно правителство, се казва още в пресинформацията.