Разследването за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски е прекратено “поради недоказаност”, съобщиха официално във вторник от Софийската градска прокуратура (СГП).

 

На 13 юни стана известно, че срещу Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са задържани по обвинения за опит на подготовка за убийство на Пеевски.

 

Пет дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров призна случая за грешка, тъй като няма доказателства за готвен атентат.

 

След официалното съобщение на СГП адвокат Николай Хаджигенов, който е защитник на погрешно обвинения Христов, каза пред Mediapool, че клиентът му със сигурност ще заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Хаджигенов вече е подал жалба и по Закона за МВР (ЗМВР) за незаконен арест на Христов.

 

Адвокатът уточни, че ако тези жалби не доведат до овъзмездяването на клиента му, той ще подаде иск срещу държавата и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Практиката на съда показва, че подобен казус несъмнено би завършил в полза на жалбоподателя, тъй като в случая разследващите сами признаха,че са извършили незаконен арест, тъй като не разполагат с никакви доказателства.

 

Христов, Върбанов и Методиев бяха задържани от полицията на 11 юни, а два дни по-късно прокуратурата обяви, че ги е обвинила в опит за убийството на Пеевски, който останал недовършен по независещи от тях обстоятелства.

 

На 14 юни Димитрина Ангелова от Софийския градски съд (СГС) освободи и тримата без да им определя каквато и да е мярка за неотклонение, приемайки, че срещу тях не са събрани никакви доказателства, от които да се направи дори и обосновано предположение, че са организирали покушението на депутата.

 

По делото бяха прикрепени единствено показанията на шефа на охраната и на един от гардовете на Пеевски, които са и авторите на сигналите до МВР, че се готви убийството на шефа им.

 

На 18 юни, ден преди Софийският апелативен съд да разгледа протеста на прокуратурата срещу освобождаването на Христов, Върбанов и Методиев, от държавното обвинение изненадващо обявиха, че няма да настояват за задържането им, тъй като след анализ, направен от Върховната касационна прокуратура, е преценено, че по казуса действително няма доказателства.

 

Самият главен прокурор Сотир Цацаров призна гафа, обяснявайки, че проявата на “процесуален инат” – тоест да поддържат обвинението на всяка цена – е “вредно”. От обясненията му стана ясно, че прокуратурата е била подведена от МВР, което вътрешният министър Цветлин Йовчев опроверга, откъдето пък възникнаха “основателни предположения” за обтягане на отношенията им.

 

“Няма убити, няма убийство, няма убийци”, обобщи Цацаров.

 

За по-малко от седмица в ситуацията около Пеевски настъпи нов обрат, след като банкерът Цветан Василев обяви пред австрийското издание “Дер Щандарт”, че е получил есемес от депутата, с който той го заплашвал. Съобщи още, че вече е подал сигнал до разследващите в Австрия. На 24 юни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че такъв сигнал е получил и Цацаров и по него вече е образувана проверка.

 

“Прокуратурата има доблестта да признава своите грешки. Считаме, че това е грешка (делото за опита за убийство на Пеевски), посипахме си главата с пепел”, добави локанично по темата Сарафов.

 

Така ролите се размениха и от “поръчан” депутатът се оказа “поръчител”. Новата сюжетна линия бе поднесена от традиционната трибуна за изявленията на Цветан Василев, който твърди, че е получил съобщение от Пеевски с текст: “Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря”.

 

В публикацията се посочваше още, че австрийската криминална служба вече разследва Пеевски като евентуален поръчител на покушението на банкера и дори е поискала от българските си колеги задържането на Пеевски. Последното обаче бе отречено, както от МВР и прокуратурата, така и от Софийският градски съд (СГС), който е компетентен да се произнася по европейските заповеди за арест.