В началото на следващата година може да се очаква отблокирането на спрените от Европейската комисия пари по оста за градско развитие на оперативната програма “Регионално развитие”, тъй като има още работа за възстановяването нап лащанията. Това каза вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова. В края на октомври, най-късно в началото на ноември обаче българските власти прогнозират пускането на плащанията по оперативната програма “Околна среда” и по оста за устойчив туризъм от регионалната програма.

Това, което свършихме до момента мисля, че е доста положително. Днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Новините са добри, защото те потвърдиха, че системите за управление и контрол и на оперативна програма “Околна среда”, и на ос три на оперативна програма „Регионално развитие” работят., каза Цанова, която във вторник участва във форум “Градът 2014”

По думите й през следващата седмица у нас трябва да дойдат представители на Брюксел за финален преглед и одит на работата на системите за системите за управление и контрол на оперативна програма “Околна среда” и на ос 3 на оперативна програма “Регионално развитие”.

В отговор на въпрос относно подготвян от служебното правителство нов заем от 500 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, Цанова обясни, че той не е подготвен от служебния кабинет, който само го придвижил .

Този заем е структурен заем, който винаги се отпуска, за да покрие национално финансиране, което България дължи към европейските програми,обясни Цанова. Тя напомни, че за 2007 – 2013 г. подобен заем е бил ползван и той е бил на стойност 700 млн. евро. По думите й сегашният заем е нужен за финансиране и за новия програмен период. Той е бил одобрен преди около три седмици от борда на банката и трябва да бъде гласуван от следващия парламент.

Ние просто сме си свършили работата, осигурявайки непрекъснатост на този процес, защото тези пари са ни необходими, коментира вицепремиерът. По думите й, отделно ще се търси финансиране до 50 процента, което може и да е по-малко, за оперативна програма “Транспорт”, ако приоритетите в нея останат такива, каквито са предложени от служебното правителство.

Това ще бъде най-вероятно дългосрочен финансов ресурс от международни финансови институции при много по-изгодни условия спрямо тези на търговските банки, коментира вицепремиерът. Готови сме на крайни мерки, ако не се ускори работата по лот 4 на магистрала “Струма”, заяви вицепремиерът в отговор на друг въпрос. Имаме по-малко от година и половина да разплатим това строителство, а работата не се случва с темповете, с които трябва, допълни Цанова.

Тя каза още, че не очаква негативен резултат от спирането на една от осите на оперативна програма “Конкурентоспособност”. Одити се правят непрекъснато, има грешки, които се отстраняват, посочи вицепремиерът.