Едва обявени имената на част от заместник-министрите, назначени от служебния премиер Георги Близнашки или определени за назначаване, и срещу някои от тях се поде медийна атака.

Така коментар получи назначението на зам.-министъра на регионалното развитие Радослав Русев. Сайтът БГНЕС напомни, че когато той е бил директор на ВиК Добрич, срещу него е бил изпратен сигнал до прокуратурата от предишния министър на регионалното развитие Десислава Терзиева като принципал на водното дружество. Това е станало точно преди една година в началото на мандата на правителството на Пламен Орешарски, когато по традиция се извършва подмяна на шефовете на държавните дружества съобразно с идеите на новата управляваща партия или коалиция.

Според напомнянето Русев бил оставил дружеството в изключително тежко финансово и производствено състояние. В отчета, който той бил представил пред регионалното министерство, са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич.

Предложена за зам.-правосъден министър нарочена за близка до Красьо Черния

В същото време “компромат” излезе и за предложената за зам.-правосъден министър Аглика Адамова. Имената на Адамова и на Петко Петков бяха обявени от правосъдния министър Христо Иванов като негови предложения за заместници, което пък бе придружено от “разкритието за петно” в биографията на Адамова.

 

В разпространена по електронните медии публикация се напомня, че съдия Аглика Адамова е дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. Ректорът пък нашумя с близките си връзки със скандалния лобист Красимир Георгиев – Красьо Черния с ланците, сочен като “главен кадровик” в съдебната система.

Публикацията накара министър Христо Иванов да обяви в понеделник преди заседанието на Висшия съдебен съвет, че още не е готов с избора си на заместник-министри, макар че часове преди това обяви като почти сигурни като свои заместници имената на съдията от Софийския районен съд Петко Петков и на съдията в Административния съд София град Аглика Адамова.

Христо Иванов обясни, че има още седмица да каже окончателните си кандидати за заместник-министри.

“Аз лично намирам за изключително лош вкус да се атакуват хора заради родителите им. Ако се уличава един съдия за някакви негови лични действия, това е един разговор. Но да си говорим за кой на кого е син, е просто е срамна работа”, каза Иванов по повод на публикацията за съдия Адамова.

Самият Иванов също бе обект на силно критика веднага след като бе обявено назначението му за министър. Сайтът “Гласове”, който “разкри” потеклото на съдия Адамова, първи съобщи, че Иванов е със спрени адвокатски права, и предположи, че става дума за множество дисциплинарни провинения. После стана ясно, че Христо Иванов единствено не си е плащал членския внос.

След това в БГНЕС излезе друго “разкритие”, че неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ), където Иванов работеше, преди да стане министър, не си е внесла задължителни годишни отчети. Впоследствие и това се оказа неистина.

“Това ровене и тези атаки към Министерството на правосъдието отиват малко далече вече. Всеки ден има по нещо. Сега става дума за човек (Аглика Адамова), който по никакъв начин не е свързан с министерството, нито с мен”, каза Иванов.

БИПИ с Иванов в екипа си бяха една от най-критичните организации към Висшия съдебен съвет, изпълнителната и законодателната власт за порочните практики в съдебната система. Още с идването си начело на министерството Христо Иванов заяви, че една от ключовите му цели е да се проведе прозрачна процедура за избор на шеф на Върховния касационен съд.

Той обаче призна, че медийните атаки срещу министерството пречат.

“Тези атаки плашат хората. Засега оставам да стърча като гръмоотвод”, каза той преди заседанието на ВСС.

Малко по-късно ВСС освободи от прокурорския пост Андрей Янкулов, за да може да заеме поста заместник-вътрешен министър в служебния кабинет.