Сред обявените в понеделник от Министерския съвет първи назначения на зам.-министри в кабинета от премиера Бойко Борисов са редица от досегашните кадри на първия и втория ешелон на властта, а още други лица, познати от предишни правителства и от кулоарите в парламента, чакат своите заповеди.

От сдалия властта миналия петък служебен кабинет постовете си запазват и тримата досегашни заместник-министри на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров, което е очаквано предвид оставането като министър на Даниел Митов. На постовете си остават и зам.-министрите на финансите Кирил Ананиев, на земеделието и храните Георги Костов и на младежта и спорта Калин Каменов.

Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев става заместник-министър в същото ведомство. Там се връща и Цветан Димитров, който бе заместник на агроминистър Мирослав Найденов от първия кабинет “Борисов”. Специалист по животновъдство, вероятно той ще поеме отново този ресор и го чака нелека работа предвид тежкият удар, който понесе отрасълът след епидемията от “син език” по животните.

Заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията стават Антон Гинев и Валери Борисов, които отново ще поемат ресорите транспорт и информационни технологии. Те са били предложени от транспортния министър Ивайло Московски.

Освен Кирил Ананиев, втори заместник на финансовия министър Владислав Горанов ще е Карина Караиванова, която вече заемаше този пост в последните три месеца от живота на предишния кабинет на Борисов. След това се върна като шеф на дирекция “Национален фонд”.

Заместник-министър на вътрешните работи ще бъде народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов, който в миналия парламент членуваше във вътрешната и правната комисия, стана ясно от прессъобщението на правителствената информационна служба.

За заместник-министър на околната среда и водите е назначен Павел Гуджаров, който досега е бил депутат от ГЕРБ в предишния парламент и заместник-кмет на община Раднево. Магистър е от Стопанската академия в Свищов.

Тези назначения са първият резултат на започналите в понеделник консултации в участващите във властта партии за разпределяне на втория ешелон на властта.

Всеки от министрите има свободата да предложи своите заместници, но финалното решение ще е на премиера Бойко Борисов. По-големи екипи засега е планирано да има в министерствата на вътрешните работи, на финансите и на труда и социалната политика.

По първоначална информация всеки министър трябваше да предлага за свои заместници представители от партията, от чиято квота е и самият той. В коалиционното споразумение пък бе записано, че шефът на ведомството сам предлага заместниците си, а окончателната дума е на премиерът.

Един от заместниците си със сигурност ще запази и другият министър, останал от служебния кабинет – шефът на правосъдното ведомство Христо Иванов. В екипа му остава Петко Петков, дали ще запази и вторият си заместник и кой ще бъде третият не е ясно.

Предложенията в здравното министерство са Стойчо Кацаров и Бойко Пенков. Последният бе заместник на Таня Андреева в предходния мандат. “Дал съм предложенията, те сега минават проверка за службите, няма политическа квота, избирал съм ги по това да бъдат хора които знаят за какво става въпрос”, обясни здравният министър Петър Москов.

Министърът на културата има нужда от трима заместници заради разнопосочните ресори – от читалища и библиотеки до авторски права. “Това няма да ощети бюджета, защото така ще се намалят съветниците – досега имаше 9 съветници. Това ще бъде за сметка на 9 съветници, човек с трима зам.- министри може да свърши малко работа”, заяви Вежди Рашидов. По неофициална информация в неговия екип ще остане режисьорът Боил Банов, който бе заместник на служебния министър Мартин Иванов. Със сигурност няма да остане Виктор Стоянов, за когото лобират от “Музикаутор”.

За зам.-военни министри се спрягат Августина Цветкова, която заемаше поста по време на управлението на ГЕРБ и бившият шеф на кабинета на военния министър Аню Ангелов (ГЕРБ) – Йордан Божилов.

Според неофициална информация кадрите на ГЕРБ с най-сериозна експертиза в отбраната – бившият зам. -министър Валентин Радев и бившият зам.-началник на отбраната Пламен Манушев, са отказали да бъдат зам.-министри, след като са разбрали, че ресорът отива в Реформаторския блок.

От министерството на Лиляна Павлова заявиха неофициално, че все още заместниците ѝ не са ясни, въпреки че било известно, че ще са трима. Министърът на регионалното развитие обаче щяла да започне засега работа с двама души.

Не са ясни и заместниците на министрите на икономиката, на енергетиката, на туризма, вървят слухове, че във фонд “Земеделие” се връща Румен Порожанов.

Съставът на политическия кабинет на Веселин Вучков в МВР все още не е бил обсъждан в управляващата коалиция, коментираха пред Mediapool депутати от мнозинството в понеделник. Предстои това да се случи през идните дни.

Самият вътрешен министър призна при встъпването си в длъжност в петък, че все още няма яснота дали коалиционната формула между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ ще прокара квоти при назначаването на зам.-министрите.

Според различни слухове в системата един от вариантите за заместник на Вучков е колегата му в МВР по времето на Цветан Цветанов – Димитър Георгиев. За кандидат за началник на кабинета му пък се смята Неделчо Стойчев, бивш директор на Института по психология към МВР при първия кабинет “Борисов”. Стойчев бе и съветник на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов.

Заместник-министрите трябва да бъдат одобрени до сряда. Ако всеки от 18 министри избере по трима заместници, броят на втория ешелон ще мине рекордните 50 души.

Пресслужата на министерския съвет тази сутрин пое Севдалина Арнаудова, досегашно пресаташе на ГЕРБ.