Разпоредената от прокуратурата проверка на сигнал срещу Росен Плевнелиев е поредната провокация спрямо държавния глава и в основата й стои задкулисието, коментира в сряда пред Нова телевизия преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки. Бившият депутат от БСП определи случилото се с президента като “повече от скандално”.

“Става дума за един сценарий, който е в ход още от миналата година, когато той (президентът – бел. ред.) зае страната на протестиращите граждани. Това е противоконституционно, защото тези органи би трябвало да имат елементарна правна култура и да знаят, че президентът е политически неотговорен – не могат да се извършват никакви разследвания спрямо него”, изтъкна още проф. Близнашки.

Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров призна, че в Софийската градска прокуратура е била образувана “незаконна” проверка за държавна измяна срещу президента Росен Плевнелиев. В рамките на седмица и след намесата на Цацаров тя е била прекратена.

Без отговор обаче остана въпросът защо изобщо проверката срещу Плевнелиев е започнала, тъй като президентът има абсолютен имунитет и може да бъде проверяван само от Конституционния съд. Цацаров обясни, че проверката не е образувана заради непознаване на закона или политическа поръчка, но не каза дали ще има последствия за прокурора, който я е образувал.

Покрай това са се активизирали и от ДАНС, защото лично председателят на агенцията Владимир Писанчев е изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. Сигналът, задействал прокуратурата и ДАНС, е бил подаден от лидера на “България без цензура” Николай Бареков.

Проф. Близнашки коментира, че главният прокурор “се е усетил навреме и е сложил край на този фарс”. “Скандалът е огромен и ще придобие международен отзвук”, добави преподавателят по конституционно право и уточни, че главният прокурор е решил да си спести този скандал.

Проверката не била срещу Плевнелиев

В сряда заместник-главният прокурор Борислав Сарафов каза пред БНР, че няма нищо укоримо в действията на наблюдаващия прокурор. Той допълни, че никъде не е обявено, че проверката е срещу държавния глава. Сарафов смята, че обхватът на проверката неволно е бил разширен.

“Но, бога ми – проверката не е срещу държавния глава. Никъде в проверката не пише, че тя е срещу държавния глава. Аз вчера (вторник) прочетох постановлението (на прокуратурата)”, каза Сарафов в отговор на въпрос дали не намира за скандално образуването на прокурорски проверки срещу лице с абсолютен имунитет.

“Моето лично мнение е, че наблюдаващият прокурор не е превишил по никакъв начин своите права, тъй като той е разпоредил единствено снемане на обяснения от Николай Бареков – автора на сигнала и изясняване на фактическата обстановка, включително приобщаване към материалите по преписката някакви документи, някакви писмени доказателства. Ако с такива разполага, разбира се, гражданинът Николай Бареков”, каза Сарафов.

В отговор на въпрос защо тогава Върховната касационна прокуратура е отменила постановлението за образуване на проверка Сарафов отговори: “Защото, може би неволно, но обхватът на проверката някак си е разширен (от ДАНС) и този именно разширен обхват на проекта излиза вече извън правомощията на прокуратурата”.

Той обаче не посмя да каже, че от ДАНС са нарушили закона.

“Не бих казал, че ДАНС са нарушили закона, защото в крайна сметка бихме могли да отговорим, че в сигнала има данни и за други нарушения и на други лица – не конкретно на президента. Отделно от това, в крайна сметка едно изясняване на сигнала или изясняване на обстоятелствата по него би отхвърлило всякакви възможности, дори да говорим за някакво набедяване от страна на Николай Бареков, примерно”, каза Сарафов.