“Протестна мрежа” е изпратила нов сигнал до прокуратурата с настояване да се предприемат мерки по закриване на партията на Николай Бареков “България без цензура”, както и на гражданската организация със същото име. Причината е, че има данни за незаконно финансиране на двете организации. Това съобщи  във вторник сайтът “Норешарски”, който цитира части от сигнала на “Протестна мрежа”.

 

Това е втори сигнал на гражданската организация, която участва активно в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през лятото на миналата година. В края на февруари “Протестна мрежа” подаде сигнал до прокуратурата срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и Николай Бареков. Прокуратурата все още не е излязла с резултати от проверката си, започнала след този сигнал.

 

Сега “Протестна мрежа” настоява държавното обвинение да “прецени дали не следва да се отиде по-далеч и да поиска разпускане на партията на Николай Бареков, която се финансира незаконно и разпускане на НПО-то му, което е официално създадено за “непартийна дейност”.

 

Конкретният повод е съобщението на Николай Бареков от 8 март тази година, с което оповести, че е дарил 480 000 лева лични пари на гражданското сдружение “България без цензура”. Тогава Бареков се хвали, че “за първи път в българската история политически лидер прави подобно прехвърляне на лични авоари към политическата си формация”. Причината Бареков да дари на гражданското сдружение, а не директно на партията си, е, че законът забранява физическо лице да дари на партия повече от 10 000 лева на година.

 

От “Протестна мрежа” обаче напомнят, че гражданското сдружение “България без цензура” не е политическа формация (макар Бареков да го определя така), а юридическо лице с нестопанска цел. Връзката между гражданското сдружение и партията е очевидна, защото Николай Бареков влиза в управата и на двете.

 

“Въз основа на гореизложените факти е видно, че ГС “България без цензура“ не извършва общественополезна дейност, а е единствено средство за заобикаляне на Закона за политическите партии за незаконно финансиране на политическа партия “България без цензура”, се казва в сигнала на “Протестна мрежа”.

 

Организацията цитира и прокламираните официална цел на гражданското сдружение “България без цензура”, които са: “непредубеден и непартиен граждански контрол върху изборния процес”. Това обаче влиза в разрез с публичните изявления на Бареков, който очевидно приема гражданското си сдружение за продължение на партията си.

 

“От изказването на Николай Бареков става ясно, че Гражданско сдружение “България без цензура” води политическа дейност и възнамерява да участва на избори за народни представители”, се казва в сигнала до прокуратурата.

 

“Протестна мрежа” напомнят, че само политически партии мога да участват в избори, а гражданските сдружения нямат право да извършват политическа дейност. Така Николай Бареков извършва “груби” нарушения на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и на Закона за политическите партии.

 

Поради това “Протестна мрежа” настоява прокуратурата да предприеме действия в съда с искане за разпускане на двете организации. Отделно в сигнала се казва, че парите на Бареков са с неясен произход.

 

Отделно от “Протестна мрежа” са подали в прокуратурата и допълнителна информация за Делян Пеевски и Цветан Василев.

 

“Бяха предоставени нови данни, пораждащи съмнение за търговия с влияние, неясно финансиране на медийната група на Делян Пеевски от Корпоративна търговска банка и на други свързани с нея юридически лица в нарушение на българското законодателство. Това допълнение, както и основният сигнал, няма да бъде публикувано с цел да се осигури нормалната работа на прокуратурата по случая”, се казва в сигнала.

 

Допълнителна информация е подадена и до всички 33 партньорски служби на ДАНС в ЕС и НАТО. Причината е, че има данни и факти, пораждащи съмнение за пробив в системата на национална сигурност във връзка с издадения допуск на Делян Пеевски до най-високо ниво на класифицирана информация.

 

На този фон Николай Бареков също бездейства и регулярно пуска сигнали до прокуратурата, но основно срещу президента Росен Плевнелиев. Преди ден стана ясно, че по негов сигнал Софийската градска прокуратура е образувала незаконна проверка за държавна измяна срещу Плевнелиев. ДАНС също са се активирали по този случай и на своя глава за изискали от президентството данни за срещата на шефа на EVN Стефан Шишковиц с президента във Виена по-рано тази година.