Пет години лишаване от свобода, конфискация на имущество и пет години без право да заема държавни постове.

Такава присъда поиска прокуратурата по второто дело срещу Цветан Цветанов. В процеса бившият вътрешен министър отговаря за присвояването на над 50 хил. лв. от бюджета на МВР и отклоняването им към бившия шеф на РЗБОП- Велико Търново Орлин Тодоров. Парите са изплатени на антимафиота под формата на обезщетения по времето, когато той се намирал в следствения арест заради разследване за връзки с престъпни структури.

В пледоариите си пред Софийския градски съд прокурор Калоян Ангелов заяви, че с действията си в качеството си на министър Цветанов е нанесъл значителни вреди на вътрешното ведомство и е проявил “престъпна упоритост”.

Процесуалните представители на МВР пък поискаха от съда Цветанов да възстанови нанесените финансови щети в размер на 50 569. 28 лв. От своя страна, защитникът на Цветанов Менко Менков заяви, че обвинението не разполага с достатъчно доказателства в подкрепа на тезата си и обвини прокурор Ангелов в своеволна интерпретация на свидетелските показания.

Предстои да стане ясно дали съдът ще се произнесе с присъда днес или, както при другото дело срещу бившия шеф на МВР, това ще се случи след изборите на 25 май.

Делото започна на 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели.

Флоров е един от малкото свидетели, от които защитата на Цветанов не се отказа да бъдат разпитани пред съда. След като делото бе отложено, Станимир Флоров отказа да отговаря на въпроси, като каза, че това е лично негово решение и се обърна към медиите в Съдебната палата да го оставят на мира.

Прокуратурата повдигна това обвинение на Цветан Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева, припомня БГНЕС. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите.

Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение „подписка”, а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане на пределите на Република България”.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!” на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.