Бизнесменът Любомир Павлов не е прал пари и не е извършвал данъчни престъпления. Това установила Софийската градска прокуратура (СГП) и на 23 декември м.г. прекратила разследването срещу него, пише в. „Труд”.

Павлов стана обвиняем през юли 2012 г. По това време той бе съиздател на в. „Труд”. Павлов отговаряше, че „Краун Медиа Лимитид”, на която бил директор, е сключила 14 договора за заеми за над 10,2 млн. евро на „Краун Медиа” АД, от която заемодателят притежавал 90%. Сумите били предоставени на „Краун Медиа Лимитид” от трето дружество, регистрирано на Маршаловите острови, а Павлов знаел, че са придобити от „общественоопасно деяние”.

Причината – парите идвали от страна от списъка на държавите, „несътрудничещи в борбата с изпиране на пари” според Европейска директива. Така прокуратурата твърдеше, че Павлов извършил длъжностно престъпление, а сетне купил имоти във френските градове Валари и Кан, изпрал парите и избегнал плащане на данъци.

В крайна сметка държавното обвинение установило, че договорите за заем са сключени 21 дни преди директивата за “несътрудничещите държави” да влезе в сила. И че „държавният бюджет не е ощетен, няма недеклариран приход, липсва избегнат данък”.

С прекратяването на делото прокуратурата е разпоредила да бъдат върнати и иззетите при обиски 290 385 евро на съпругата на Павлов – Диляна Грозданова.

Заедно с Павлов през 2012 г. под отговорност за финансови престъпления бяха подведени и собственикът на „Софарма” Огнян Донев – също съиздател на „Труд”, както и финансовият директор на дружеството Борис Борисов. От СГП съобщиха вчера, че разследването срещу тях продължава, но отказаха подробности.