Софийска районна прокуратура обяви в сряда, че е образувано дело за блудство с непълнолетно лице заради случая в столичното Четвърто помощно училище. Делото се води срещу неизвестен извършител, уточни говорителят на прокуратурата Стефан Милев.

По време на разследването ще бъде назначена техническа експертиза, която ще изследва записите от училището и дали те могат да бъдат полезни. Извън това са назначени съдебно-психиатрична и медицинска експертиза.

В последните два дни институциите започнаха да проявяват активност за подаден сигнал от родителите на 13-годишната Ана-Мария, която е ученичка в помощното училище в квартал “Княжево”. Момичето страда от аутизъм.

Родители й забелязват проблем на 19 септември. Това е бил четвъртият учебен ден на детето в това училище. Преди това тя е учила на друго място. След като се върнала от занятия, майка ѝ установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и сутиенът.

Дни по-късно детето започва да разказва, че “имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята”, разказва майката. “Много внезапно започна да говори за това пипане. И към днешна дата говори, че чичкото я е пипал, показва места, които са страшни”, допълва тя.

Майката споделя още, че има промяна в поведението на дъщеря ѝ. “За пръв път дъщеря ми не обръща внимание на неща, които до скоро ѝ бяха приоритетни. Тя обожаваше да застане до някое дърво, да събира буболечки и т.н.”, разказва Симеонова.

Родителите първо се обърнали към класната, а на 29 септември започнали да подават и серия от сигнали до училището, полицията, районната прокуратура, образователното министерство и Държавната агенция за закрила на детето.

Майката пише за случая във Фейсбук преди ден и едва тогава институциите започнаха да проявяват някаква активност.

Първата реакция по случая бе потресаваща и дойде от образователното министерство. Заместник-министър Ваня Кастрева, както и експертите Грета Ганчева и Лазар Добрев дадоха специална пресконференция. На нея бе обяснено, че 13-годишното момиче имало склонност често да се събува, съблича и заголва.

Това били признали родителите на детето на среща с ръководството на училището, разказаха от министерството преди ден. Не е ясно как тези хора си позволяват да говорят пред медиите за невръстно дете, преди да са наясно със случая, а и да вадят от контекста думите на родителите.

На следващия ден майката Радосвета Симеонова опроверга техните разкази, обяснявайки, че никога не е споделяла подобно нещо. “За разголване аз никога не съм писала или казвала. Да, тя събира дребни предмети – топчета, кестени – неща, които са мънички. Разголване – не!”, каза майката.

“Липсва обяснение как, защо и къде е свалено бельото на дъщеря ми. Става въпрос за спортен сутиен, който тя сама не може да свали”, разказа майката Радосвета Симеонова.

Училищните психолози в училището също твърдят, че детето не е пипано.

“Всичко е проверено. На 19-и септември получихме жалба и се направи вътрешно проучване. Знаем движението на всеки преподавател и ученик по минути”, казва училищният психолог Весела Огнянова.

Тя сподели, че на 19-и бащата за пръв път е споменал, че “момичето си събува обувките, вдига си блузата“. Тя каза още, че няма обяснение защо блузата е била обърната и допълва, че детето е било в добро настроение в училището.

“Учителят казва, че нито си е помислял, нито си е позволявал такова нещо с някое дете. Всичко, което имаме, сме го предали в полицията”, казва Огнянова.

От полицията заявиха, че по преписката, подадена на 29 септември, е започната работа около седмица по-късно. Началникът на районното управление обясни, че на детето все още не е направен медицински преглед.

Официалната версия на министерството

В сряда образователният министър Румяна Коларова обяви, че проверката на МОН ще приключи до 10 октомври. “Да не прибързване със заключенията”, призова тя. Въпреки че проверката не е приключила, МОН пусна своя версия на случая. На 19 септември (петък), след края на учебния ден, майката е заявила пред възпитателите, че дъщеря й не може да се съблече сама, а бодито й го няма. То е било намерено в класната стая.

Ето защо още в първия работен ден – 23 септември, директорката на училището Венета Бочева Ал-Шериф е свикала екипна среща с персонала и бащата на детето. Той е споделил обаче, че дъщеря му има навик да играе с шарени предмети, да събува чорапите и обувките си, да повдига дрехите си понякога. За насилие обаче той не е споменал.

Сигналът за насилие срещу детето е бил подаден на 29 септември, след като детето вече 10 дни не е посещавало училище. Директорката на училището е поискала обяснения от всички учители, възпитатели и помощен персонал, които са били на работа в деня, за който майката твърди, че върху детето й е извършено посегателство.

От обясненията на персонала става ясно, че детето е държало въпросното оранжево боди в ръцете си още на обяд, вероятно не го е обличало вкъщи, а го е носило в джоба си. Момичето не е имало никакви оплаквания според наличните доклади и обяснения. Родителите обаче твърдят, че става дума за спортен сутиен, който детето не може да свали само.

Протест пред образователното министерство в петък

“Протест пред МОН в подкрепа правата на Ана-Мария и всички деца в България” се организира в социалната мрежа “Фейсбук”. Поводът е сигналът за сексуално насилие над 13-годишното момиче с аутизъм от учител в училището и реакцията на просветното ведомство, което вместо да ускори проверката, опита да обвини детето и родителите му.

“Протестираме срещу опитите за протекционизъм от страна на МОН към директора и служителите на 4 помощно училище и настояваме за реално разследване на случая с тормоза на Ана-Мария – ученичка от това училище!”, посочват организаторите на протеста, за който вече над 400 души са потвърдиили присъствие.

Протестът в София е планиран за петък, 10 октомври, в 11 часа пред сграда на Министерството на образованието на бул. “Княз Дондуков” 2А. Граждански демонстрации в подкрепа на Ана-Мария и семейството й се организират за петък също в Сливен и Пловдив.