Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, който “Протестна мрежа” подаде миналия февруари до главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно в понеделник от постановление на СГП, с което Mediapool разполага.Негов автор е прокурорът Боряна Бецова.

Сигналът на неформалната организация беше срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски, издателя Ирена Кръстева (майка на Пеевски) и лидера на “България без цензура” и бивш журналист Николай Бареков. Още в първите месеци се видя, че държавното обвинение работи само по частта от сигнала, която засяга Цветан Василев, именно в момента на разрив на отношенията му с Пеевски.

Според наблюдаващия прокурор Боряна Бецова  всички изложени в сигналите данни и обстоятелства  са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива.

От постановлението се вижда, че прокуратурата е на пръв поглед е проверявала седем от направленията в сигнала на “Протестна мрежа”. Това са разминаването между стандарта на живот на Пеевски и декларираните от него доходи, връзката на депутата с фирми с неясен капитал, както и информацията за наличие на разработки срещу Пеевски.

Другите направления са “експресната” процедура по предоставяне на достъп до класифицирана информация на Пеевски, данни за търговия с влияние от депутата, неясно финансиране на фирми на Ирена Кръстева и неясно финансиране на движението на Николай Бареков.

Прави впечатление, че проверката е извършена изключително формално. В постановлението за прекратяване напълно липсва позоваването на конкретни данни за Делян Пеевски.

Прокурор Бецова отказва да образува производство за пране на пари с аргумент, че това няма как да се случи само заради наличието на ”хипотетична възможност” за това. ”Протестна мрежа” настояваше да се проверят старите разработки на службите срещу депутата, ако има такива. В сигнала се цитираха вестникарски публикации.

Прокуратурата не казва нищо конкретно за наличието на такива разработки. Приема се, че ”Протестна мрежа” прави “изолирани и неподкрепени” с данни твърдения. Самата прокуратурата също не говори с конкретни данни дори и в постановлението си. Не става ясно дали от ДАНС изобщо е изискана информация..

Прокурор Бецова отказва да провери дали е нормално Пеевски да получи допуск до класифицирана информация от ДАНС за четири работни дни. Това се случи през 2013 година при положение, че за други хора проверките продължават месеци. Бецова казва, че това вече е проверявано и няма нужда да се проверява отново. Това се случва на фона на признанието на шефа на ДАНС Владимир Писанчев пред Министерството на правосъдието ДАНС, че процедурата за издаване на допуск за Пеевски е започнала в нарушение на закона.

Прокуратурата не вижда основание и в сигнала за търговия с влияние от страна на Делян Пеевски. През 2014 година пред агенция ”ПИК” той заяви, че във вестниците си е опъвал чадър над престъпни босове по молба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Пред прокуратурата Пеевски потвърждава своето изказване и казва, че наистина е бил помолен от Цветанов да не се пускат материали срещу Киро Японеца и Йоско от Сливен. Прокурор Бецова обаче не смята, че проследяването на подобна информация би довело до разкриването на някакво престъпление.

Прокуратурата твърди още, че е проверила сигнала, че в кв. ”Симеоново” Делян Пеевски си е направил частна улица, като сам си е сложил пътни знаци. От Столична община твърдяха, че те не са слагали тези знаци. Прокуратурата сега твърди, че няма данни те да са сложени и от Пеевски. Те просто са се озовали там по някакъв начин.

Срещу депутата от ДПС няма данни и за данъчни престъпления. Назначена му е данъчна ревизия за периода 2008-2012 година. Той е подавал данъчни декларации за 2008 и 2009 година. През следващите три години се е издържал само от ”трудови и приравними към тях правоотношения”. Проверката не установява разминавания между доходите на депутата и декларираното. Проверка на стандарта му на живот няма.

“Всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива”, пише в постановлението си прокурор Боряна Бецова.

Проверката на ”Нова българска медийна група” също не изглежда особено задълбочена. Отчита се само, че издателската група е собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, а той няма участие в нея. Кръстева си е платила всички задължения към държавата. Следва дълго изреждане на информация за дружествата, която е достъпна за всички през правните регистри.

В частта на сигнала на ”Протестна мрежа” за Николай Бареков проверката продължава. Материалите за Цветан Василев вече са част от официалното разследване за КТБ. Едновременно със проверката на Пеевски прокурор Боряна Бецова е наблюдавала и разследването срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров.