Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртък, че няма данни за саботаж в завода за боеприпаси “Миджур”. ”Работим интензивно по всички версии. Категорично обаче няма данни за саботаж”, обясни той преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Преди два дни собственикът на взривилия се завод за боеприпаси в Горни Лом Валери Митков обяви, че инцидентът е предизвикан от саботаж или външна намеса.

“Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, обясни той във вторник.

Военният министър Велизар Шаламанов на свой ред каза, че версията за саботаж не може да се изключи.

При взривовете в бившия завод “Миджур”, сега собственост на софийската фирма “Видекс АД”, загинаха 15 души. Цехът е напълно изпепелен, а разследването се очаква да се проточи с години. Според прокуратурата основните версии са неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества.