Софийската градска прокуратура (СГП) е поискала разкриването на данъчната и осигурителната тайна за председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, съобщи “Капитал” във вторник, позовавайки се на свои източници.

Официално от държавното обвинение отказват да коментират информацията, като нито я отричат, нито я потвърждават.

Изданието цитира и присъствал на срещата при главния прокурор за КТБ, която се състоя на 9 септември в Съдебната палата, според когото един от заместниците на главния прокурор е казал пред събралите се, че около Стоян Мавродиев има две разследвания.

В началото на миналата година името на шефа на КФН бе забъркано в скандал, след като той бе призован по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо по искане на прокуратурата. Мавродиев обаче не се яви на две поредни заседания и накрая бе заличен като свидетел по казуса.

От съдебното решение, с което Банев беше признат за виновен, стана ясно, че от факса на фирмата на Мавродиев “Юнайтед консултинг” са били изпратени документи до австрийска банка, които са послужили за откриване на сметка, през която са минавали пари от наркотрафик.

Името на Мавродиев се появява и при регистрацията на офшорните компании, контролирани от Банев – “Fidelity Enterprises” и “Quilin Ventures”, през които са минавали финансовите средства. Съдът и прокуратурата смятат, че те са генерирани от трафик на кокаин.

Миналата година стана ясно още, че Стоян Мавродиев дълго време е изпълнявал функциите си без да има разрешение за достъп до класифицирана информация. Такова му е било издадено в края на 2013 г. Образуването на наказателно производство срещу Мавродиев е основание за отнемане на разрешението му за достъп, допълва “Капитал”.

Самият шеф на КФН не е отговорил на въпроси по темата, изпратени му от изданието. По неофициална информация на Mediapool Мавродиев има амбиции да оглави БНБ при предстоящата смяна на сегашния й управител Иван Искров. Източници от ГЕРБ коментираха неофициално, че шефът на КФН, избран на поста при предишното управление на ГЕРБ, в пишел проектозакон за обединение на БНБ и финансовия надзор, а кандидатурата му за шеф на новия мегарегулатор се ползва с подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов. Депутати от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че Стоян Мавродиев не е актуална номинация и няма да бъде издиган за поста.

Междувременно шефът на КФН влезе в нова публична битка с издателя на “Икономедия” Иво Пропокиев, като този път го “пакетира” с депутата от БСП Георги Кадиев заради мнението на социалиста, че Мавродиев трябва да бъде отстранен като шеф на КФН, тъй като носи отговорност за срива на Корпоративна търговска банка.

“Стоян Мавродиев и Иван Искров (управителят на БНБ-бел.ред.) са опасни за финансовата система на България. Те я изяждат отвътре. Разбирам, че ГЕРБ ги пази, за да не си признае грешката. И не разбирам как не виждат колко е вредно това за България, коментира Георги Кадиев.

Преди ден Мавродиев обяви, че Иво Прокопиев провежда ежедневни клеветнически кампании чрез медиите си и, че същият е свързан с Кадиев.

Депутатът от БСП отвърна чрез Фейсбук, където написа:

“Нямаше ме 4 дни и са се втурнали отгоре ми. Сега пък Стоян Мавродиев в бТВ с нервен глас обяснява колко е твърд и как Иво Прокопиев ми плащал, за да го нападам.

Първо да поясня, че нямам нищо лично с Мавродиев. Не искам да му взимам мястото, нито имам намерение да му преча на живота на средна риба в малък гьол, който си е избрал.

Второ да кажа, че депутат сам не може да се откаже от имунитета си, освен ако не го поиска главния прокурор. Ако Цацаров го поиска- веднага и с удоволствие го свалям, и нека “твърдият” Мавродиев ме съди за клевета.

Трето да кажа, че нито от Цветан Василев, нито от Прокопиев съм взел и един лев. Нямам нужда от това. Нямам намерение да съдя Мавродиев. Това означава да натоваря българския съд с нелепици, а той има далеч по-важни неща, с които да се занимава.

Четвърто, не ме интересува Мавродиев, но ме интересува институцията КФН да работи.

Затова да напомня някои от нещата, които Мавродиев стори на КФН:

– скри се от съда като свидетел на дело за пране на пари срещу Брендо и така изложи КФН.

– спря инспектори на АДФИ да влязат в КФН.

– подмени 90% от персонала, за да направи от КФН свое еднолично дружество.

– вече трима зам.председатели си тръгнаха, къде със скандал, къде не, но всички заради нежелание да работят с него.

– вкара КФН в сграда, собственост на поднадзорно лице – пълен конфликт на интереси, и т.н., и т.н., и т.н.”