Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е образувал проверка за държавна измяна срещу президента Росен Плевнелиев, съобщи ”Капитал” в понеделник. Информацията бе потвърдена  неофициално от държавното обвинение за Mediapool. Проверката е започнала по сигнал на Николай Бареков и първо е била възложена на ДАНС.

Образуването на проверката се е случило в началото на миналата седмица, а няколко дни по-късно е била прекратена.

В казуса се е намесил лично и председателят на ДАНС Владимир Писанчев е изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. 

В крайна сметка проверката е била прекратена след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров. Конституцията дава абсолютен имунитет на държавния глава и всякакви действия срещу него могат да започнат след решение на Конституционния съд за сваляне на имунитета му. В случая  има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван.

Пред ”Капитал” прокурори от градската прокуратура коментират, че образуването на предварителна проверка по глава първа от Наказателния кодекс (престъпления срещу републиката) за действия на държавния глава, няма как да започне знанието най-малко ръководството на градската прокуратура.

Софийската градска прокуратура се ръководи от Христо Динев, който беше избран за поста от Висшия съдебен съвет в началото на годината. Той бе фаворит на главния прокурор, а преди това бе и шеф на Софийската районна прокуратура. Динев има връзка с ДПС, защото в 41-ото Народно събрание  съпругата му беше личен съветник на депутата Четин Казак, който в момента ръководи правната комисия в парламента.

В началото на месец май по предложение на ”Атака” и с гласовете на БСП и ДПС беше създадена анкетна комисия, която да “разследва” срещата на Плевнелиев с Шишковиц във Виена. За председател беше избран народният представител от ”Атака” Магдалена Ташева.