Подуправителят на БНБ и ръководител на банковия надзор Цветан Гунев е с повдигнати обвинения от прокуратурата за престъпления по служба, научи Mediapool.

Обвинението към Гунев е, че като ръководител на банковия надзор не е упражнил необходимия контрол и не е наложил мерки за спиране на източването на Корпоративна търговска банка.

В ранните часове на деня до редица медии, включително до Mediapool, бе изпратено анонимно писмо, чийто автор твърди, че е служител на БНБ и в което се обявява факта на повдигнатите обвинения към подуправителя на банката.

“От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба. С тях той е обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване. От понеделник прокуратурата е обвинила Цветан Гунев за извършването на тези тежки престъпления. Отнела му е и достъпа до класифицирана информация, което автоматично означава, че той не може да бъде повече подуправител на БНБ”, се казва в писмото.

“Въпреки това, и в този момент обвиненият за тежки престъпления по служба в полза на частна банка Цветан Гунев продължава да е подуправител на централната банка на България”, продължава писмото. Авторът му обаче задава въпроса защо прокуратурата мълчи, когато става дума за предприети действия към висш служител на централната банка.

“Не съм наясно със същността на прокурорската работа и за това не мога да я коментирам. Въпреки това ми прави впечатление, че за разлика от друг път, когато оповестява обвиняеми по дела от обществен интерес, сега прокуратурата запази мълчание. До този момент обществото не знае, че подуправителят на БНБ, отговарящ за надзора на банките, в който са народните пари, е обвиняем”, казва анонимният автор.

В писмото си той обяснява каква е ролята на банковия надзор в БНБ.

“Основната функция по контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България е съсредоточена в управление “Банков надзор“ в БНБ. Това управление е длъжно да контролира и да предприема надзорни мерки по отношение на банките, отпуснали лоши кредити. Отпусналите лоши кредити банки следва да внасят в БНБ пълния им размер. Това се прави с цел дисциплиниране на такива банки и поддържане на фонда, чрез който държавата гарантира влоговете на българските граждани до 100 000 лв”, пише анонимният автор.

“Управлението “Банков надзор“ в БНБ обаче не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров, и подуправителят и шеф на управление “Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години”, добавя той.

“Мога да споделя обаче, че в БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут. Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна. По този начин превръща всички нас в съучастници, увреждащи интересите на българските граждани и българската държава”, пише още в писмото.

Mediapool зададе писмено въпроси до пресцентъра на БНБ за ситуацията около подуправителя Цветан Гунев, който преди два дни навърши една година на този пост. До ранния следобед няма никакъв отговор.

Предния ден във връзка с клона на КТБ във Варна, който бе затворен и това причини натрупване на клиенти, от БНБ разпространиха съобщение, според което КТБ е стабилна.

БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално“, пишеше в съобщението. От централната банка уверяваха, че винаги е стояла “над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства” и призоваваха “всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения”.