Втори ден продължава акцията по премахване на незаконните постройки в старозагорския квартал “Лозенец”, заел част от парка Аязмото, информира БНТ. За разрушаване са определени 55 къщи. След като в понеделник жители на ромския квартал се бяха барикадирали в домовете си и не допускаха багерите да рушат къщите им, днес обстановката там е по-спокойна, съобщава телевизията.

Във вторник акцията отново се провежда с полиция и жандармерия. Имуществото на собствениците, които не желаят доброволно да го изнесат, се изнася и описва, след което се предава на склад.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза, че са проведени разговори с ромите и са им представени възможности как да построят нови законни жилища. “Няма как да останат на това място, те го разбраха и пожелаха да тръгнат по законовата процедура и сега предстои общината да ги упъти как”, каза той.

Живко Тодоров уточни, че ще бъдат осигурени терени за социално слаби хора, но засега няма подадени молби за ползване на общински жилища. Кметът на Стара Загора каза още, че мястото на незаконните постройки ще бъде залесено и ще бъде създаден природен парк.

Според адвокат Даниела Михайлова от сдружение „Инициатива за равни възможности”, цитирана от бТВ, общината е била длъжна да осигури „алтернативи” на хората в района още преди те да останат без покриви над главите си.

Във вторник много от останалите без домове роми от махалата се захванаха да разчистват руините с цел да отделят годните за нова употреба строителни материали. Останалите отпадъци ще бъдат почистени от фирмата, събарорила постройките. Мястото ще бъде залесено – такъв е Общият устройствен план на Стара Загора, подчерта кметът.

Ромите са ползвали незаконен ток през сграда, която е била законно включена в електорпреносната мрежа.

Според ЕВН има прикачени потребители, енергията не се губи, а се черпи от една или няколко сгради, но има захранване със съгласието на основната постройка и то не само в гетата, но и в други големи квартали.