ГЕРБ ще проведе консултации за политическа подкрепа с партията на Николай Бареков “България без цензура”.

В 13.00 ч. двете партии ще търсят прилики в политическите си програми и евентуална подкрепа за съставяне на правителство.

Това е пети ден на партийния кастинг на ГЕРБ. Досега партията на Бойко Борисов се срещна с БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. От ГЕРБ обаче, припознаха като свой коалиционен партньор само националистите.

Вчера в декларация от КП “България без цензура” до медиите посочиха, че са склонни да отстъпят “от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство”.

„Нито потребителите на ток, нито земеделските производители, нито вложителите в КТБ могат още дълго да търпят царящия в управлението хаос. Още по-малко ще се съобразява с политическата суета настъпваща зима или пък падежът по външния дълг”, се посочва в декларацията.

“Влизайки на преговори с партия ГЕРБ, която по силата на Българската конституция е длъжна да се опита да състави правителство, завяваме, че желаем искрено бъдещето управление на страната да се ползва с възможно най-широка парламентарна подкрепа”, заявяват още от партията на Николай Бареков. Това, според тях, ще даде сила на изпълнителната власт да предприеме тежки реформи, които са неминуеми. В същото време – повече партии, подкрепящи управлението, означава по-нисък корупционен риск и по-малка възможност една партия, коалиция или отделни депутати да рекетират бъдещето правителство, се посочва в декларацията.

По повод резултатите от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок от ББЦ посочват, че са се почувствали пряко засегнати от някои изказвания на колегите си. От Коалицията определят като нелепо ББЦ да бъде сочена като някакъв корупционен политически модел, при положение, че тя е съставена от партии и личности, които досега не са участвали във властта.

ГЕРБ ще получат нашата подкрепа въз основа на възможно най-много сходства в програмите ни, и в никакъв случай няма да чуят от нас условието: “Ще си играем с теб, но ти трябва да зарежеш лошите другарчета”, пише още в декларацията на ББЦ.