Проверката за държавна измяна срещу президента Росен Плевнелиев, образувана от Софийската градска прокуратура (СГП) и прекратена впоследствие от Върховната касационна прокуратура (ВКП), е незаконна. Защо обаче е стартирана и дали въобще ще има някакви последствия за пристъпилите и закона, и елементарните норми на обществена порядъчност, остава неясно. Проверката не е образувана заради непознаване на закона или политическа поръчка, според обясненията на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира казуса пред журналисти във вторник, ден след като се разбра, че въпросната проверка е била възложена на ДАНС.

Лично председателят на агенцията Владимир Писанчев е изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц.

Сигналът, задействал тежките машини на прокуратурата и ДАНС, е подаден от лидера на “България без цензура” Николай Бареков.

“На 15 май бях сигнализиран за случая, на 16 май по мое разпореждане прокурор от ВКП изиска преписката от Градска прокуратура – София, отмени постановлението за възлагане на проверка и постанови отказ на основание член 103 от конституцията, според който срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Прокурорът от СГП не е следвало да възлага проверка на ДАНС, а да се позове пряко на разпоредбата на конституцията”, каза ръководителят на държавното обвинение.

Той обаче отказа да назове името на подчинения си от СГП, уточнявайки, че предстои да разговаря лично с него и с шефа на Градската прокуратура Христо Динев. Въпреки че все още не бе чул обясненията на разследващите, Цацаров каза, че проверката срещу Плевнелиев не била образувана от незнание или немарливост, тъй като на ДАНС били дадени указания в рамките на закона.

“В постановлението на Градска прокуратура е възложено да се снеме подробно обяснение от Николай Бареков, в което той да посочи всички известни му факти и доказателства относно изнесеното в сигнала, да се приложат всички налични документи, ако притежава такива, във връзка със случая, и второ – да се установи фактическата обстановка”, добави заместникът на Цацаров – Борислав Сарафов.

“Категорично не”, заяви пък Цацаров в отговор на въпрос – щом незаконно образуваната проверка не е плод на незнание или немарливост, възможно ли е да е имало политически мотив в действията на наблюдаващия обвинител.

Главният прокурор препрати повечето питания на журналистите към ДАНС, включително и това – защо агенцията си е позволила да задава конкретни въпроси на държавния глава, след като това не е фигурирало сред указанията на СГП. Цацаров благоволи единствено да се съгласи с констатацията, че очевидно службата е превишила кръга от дейности, разпоредени й от прокуратурата. Mediapool отправи въпрос и до ДАНС, но оттам така и не върнаха отговор.

Проверката е била прекратена, след като главният прокурор е бил уведомен за случая от администрацията на държавния глава. Във вторник Цацаров потвърди това.

Запитан дали има движение по сигналите на Бареков и “Атака” срещу Плевнелиев и съиздателя на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев, той препрати въпроса към Националната агенция по приходите, която е компетентна по казуса.

Във връзка с проверката по сигналите на “Протестна мрежа” срещу Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, Цацаров заяви, че “за да бъде приключена коректно, адекватно, е необходимо технологично време”. Заместникът му Сарафов пък допълни, че се чакат резултатите от назначените данъчни ревизии на тримата. По думите му, ако проверката по този казус приключела бързо, това щяло да значи, “че е претупана”.

Междувременно Росен Плевнелиев коментира, че “с цялото си уважение към институцията, очаквам да се извършат необходимите проверки и да се покажат фактите и истината за случилото се”. Той изрази и благодарност към главния прокурор за бързата му и адекватна реакция по случая с прекратената преписка срещу него за държавна измяна.

 

Според конституцията, държавният глава не може да бъде преследван дори за най-тежки престъпления, защото не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията Единствено Конституционният съд (КС) може да се произнася по обвинения срещу президента и вицепрезидента, повдигнати от Народното събрание. КС може да бъде сезиран от минимум 160 народни представители, като предложението трябва да е дошло поне от 60. Импийчмънт може да има само за държавна измяна или за нарушаване на конституцията.