Министър-председателят Георги Близнашки ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. Това е обявил премиерът в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено днес след централните новини на обществената телевизия, съобщи пресслужбата на кабинета.

Според премиера, за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество. Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади, казва Близнашки. Той определя като добро предложението Красимира Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство.

“Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност”, заявява премиерът.

Не сме се отказали от провеждането на референдум за изборните правила, казва още министър-председателят. Той коментира, че референдумът вече можеше да се е състоял при наличие на добра воля. По думите му най-важното сега е да има нормална обстановка в страната.

“Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви “Костинбродски афери” няма да допуснем”, категоричен е служебният премиер.

В петък президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен министър за организацията на изборния процес Красимира Медарова. Срещу това назначение веднага се обявиха от „Протестна мрежа” и от Реформаторския блок.

Два дни по-късно Медарова се отказа от поста си, именно заради публичния отзвук от нейното назначаване. По думите й това би могло да донесе негативи на служебното правителство и да хвърли съмнение върху честността на изборите през октомври.

Според служебния премиер проф. Георги Близнашки кандидатурата на Красимира Медарова сама по себе си не е била лоша.