Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила досъдебното производство за получаване на подкуп в особено големи размери срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров, известен с близостта си до заместник-председателя на ГЕРБ и някогашен вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди седмица окончателно бе оправдан по последното си дело.

Делото е прекратено на 13 януари заради липса на доказателства, като Флоров така и не стана обвиняем за близо трите години, в които беше разследван, обяви във вторник говорителят на СГП Павел Панов.

Досъдебното производство срещу Флоров бе образувано през април 2013 г., след като представящ се за дългогодишен служител на службите изпрати до медиите секретни документи за разработки срещу него от страна на несъществуващата вече Национална служба “Сигурност”. То бе обявено от прокуратурата само няколко дни, след като лично главният прокурор Сотир Цацаров оповести фрапиращи нарушения при подслушването в МВР, извършени при управлението на Цветанов.

От приложените копия на класифицирани документи, чиято автентичност вече е потвърдена, става ясно, че Флоров на два пъти е попадал в полезрението на НСС (сега част от ДАНС – бел.ред.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Първият път е през 1999 и 2000 г., когато Флоров “протича” по разработка “Мавър”, в рамките на която службите разработват тогавашния шеф на видинската полиция Васил Василев. Вторият случай, в който според изпратените документи Флоров става интересен за НСС, е през 2002 г. Тогава той е разработван по линия на оперативно дело “Високия”.

Очевидно обаче прокуратурата така и не е открила начин да докаже съмненията от тези архивни разработки и очаквано прекратява делото, оставяйки съмнение, че към днешна дата просто е отпаднала целесъобразността то да се “държи на трупчета”. Така и последният високопоставен кадър на МВР, попаднал в полезрението на държавното обвинение след падането на първия кабинет “Борисов” през 2013 г., се измъква без особени проблеми с правосъдието.

Подобна съдба имаха и тримата ексшефове на закритото звено за подслушване в МВР – Специализираната дирекция “Оперативно-технически операции” (СДОТО) Цветан Иванов, Сергей Кацаров и Камен Костов, които през 2013 г. бяха обвинени за престъпления по служба, свързани с мобилното подслушване в силовото ведомство.

Това разследване стана емблематично за прокуратурата, тъй като от него бяха отделени останалите две производства срещу Цветанов. То започна по сигнал на бившия лидер на БСП Сергей Станишев, който през пролетта на 2013 г. обяви, че е получил данни за сериозна злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС) по времето на Цветанов в МВР.

В крайна сметка Цветанов и бившите шефове на СДОТО бяха оправдани, тъй като СГП се отказа да поддържа обвинителната си теза заради приета от предишния парламент промяна в Наказателния кодекс (НК), която минира казуса.

Става въпрос за промяна в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР (ЗМВР), чрез която в Наказателния кодекс е записано, че служителите на МВР носят отговорност за деянията по глава “Военни престъпления” само, “когато са извършени във военно време или в бойна обстановка, или при участие в мисия или операция извън страната, или във връзка с бойни действия”.

Ексминистърът Цветанов, Иванов и предшествениците му начело на СДОТО Кацаров и Костов бяха подведени под отговорност именно по текст от глава “Военни престъпления”, тъй като преди въпросната поправка нямаше ограничение, че тези деяния представляват престъпление само, ако са извършени във военно време.

По-късно Цветанов окончателно бе оправдан и по другите му две дела – за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР и за отказани шест СРС-та. Както стана ясно през миналата седмица, за последната му оправдателна присъда вина носи самата прокуратура, която е избрала да повдигне обвинение за престъпление срещу правосъдието без да има необходимите доказателства за това.