Президентът Росен Плевнелиев продължава с натиска за промени в правораздаването, като във вторник обяви, че това е “най-важната, най-смислената и най-неотложната реформа в България”. “Нищо друго не е толкова важно”, каза Плевнелиев.

Той отчете като положително, че се вижда динамика “отдолу- нагоре” и съдии и прокурори осъзнават, че е необходима промяна.
Стратегията за продължаване на съдебната реформа бе приета от служебния кабинет, а сегашните управляващи трябва да я внесат за обсъждане в парламента. Планира се разделяне на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия, както и извършването на независим международен одит на държавното обвинение.

“Ще се радвам ако МС приеме стратегията за реформа в сектор “Правосъдие” такава, каквато беше инициирана и изготвена от служебното правителство. Още повече ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в НС в следващите седмици. Така НС ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи”, каза Плевнелиев.

Държавният глава коментира още, че замразяването на пенсионната реформа не е добра новина.

“Освен ако до март, така както е обещано, не се направят решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, включително между работодателските и синдикални организации, за истинска реформа в сектора”, каза Плевнелиев.

В неделя премиерът Бойко Борисов се договори със синдикатите увеличението на пенсионната възраст да бъде замразено за още една година вместо да продължи приетото от първото правителство на ГЕРБ повишение на стажа и възрастта с по четири месеца годишно. Намирането на дългосрочно решение за системата беше оставено за 2015 година.

Плевнелиев коментира, че единствената разумна причина за отлагането е, да се намери именно това съгласие.

“Пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все “по-разклатена” и е необходима реформа. Реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи”, заяви Плевнелиев.

Той очаква през следващата година в страната да има не една, а повече реформи. По думите му за да се гарантира стабилност, през следващата година трябва да започне работа по промени в съдебната система, сектор “Сигурност”, енергетиката, образованието, електронното правителство, административна реформа.

“Реформата в енергетиката е задължителна, този сектор ще взриви националната икономика, ако не бъде реформиран”, каза Плевнелиев.