Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев призова да се намали зависимостта от Русия по отношение на въоръжението и да се засилят сътрудничеството и връзките със съюзниците.

Държавният глава заяви в словото си по случай празника на българската армия преди военния парад в София, че бюджетът за отбрана следващата година трябва да бъде повишен до минимум 1.5% от Брутния вътрешен продукт.

В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка също предвижда бюджетът да се движи приблизително в тези граници.

”Процесът на трансформация трябва да продължи и да се ускори. Той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност. Целта е ясна – изграждане на модерна, мобилна и боеспособна Българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО”, каза Плевнелиев.

По думите му в програмата за модернизация, включително и проекта за закупуване на нов тип основен боен самолет, трябва да се заложи изискване за диверсификация и намаляване на много високата зависимост на страната ни от само една държава, производител на въоръжение.

Изтребителите не излетяха заради лошото време

Правителството обяви, че смята да възобнови проекта, а кризата в Украйна форсира плановете му. Това е един от най-скъпите проекти в модернизацията на въоръжените сили, като се очаква да излезе минимум 700 млн. лева.

Въпреки плановете на правителството тази година за по-мащабен военен парад, събитието отново премина скромно.
Лошото време не позволи участието на изтребителите МиГ 21 и МиГ 29 и хеликоптерите “Кугър”. То обаче бе компенсирано от ”дефилето” на самолет на нискотарифен превозвач.

Найденов: Трябват кораби, машини и друго оборудване

Военният министър Ангел Найденов от своя страна коментира, че въпреки трудностите Българската армия е в състояние да изпълняваме конституционните си задачи.

Той обаче отново коментира, че понякога това става с риск за живота и на военнослужещите заради остарялата техника.

”Именно заради това модернизацията и превъоръжаването на армията е не каприз, а създаване на адекватни отбранителни способности”, каза Найденов пред БНТ.

Той обяви необходимост от нови военни кораби, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси и друго оборудване.