каза Радан Кънев пред Нова телевизия.

В петък ГЕРБ, ДПС, трима депутати от Български демократически център от квотата на бизнесмена Христо Ковачки и двама независими одобриха хората, родени след 1959 г. да могат да избират къде да се осигуряват – дали само в НОИ или и в частен пенсионен фонд.

Плевнелиев: Да дадем шанс на управляващите да се поправят

“Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца – до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си”, каза Плевнелиев.

Той припомни, че премиерът Бойко Борисов неведнъж е променял решения в ход, когато е виждал, че или е сбъркал, или е дал път в едностранна посока.

Според Плевнелиев той е длъжен да даде шанс на управляващите да се поправят.  “Ако това не се случи, моето решение ще бъде променено”, закани се държавният глава. Той припомни, че е даден е срок от самите управляващи до 31 март да направят комплексна оценка на пенсионна реформа и да вземат “национално отговорно решение” за продължаване на пенсионната реформа.

Радан Кънев: Ще сезираме Конституционния съд

Преди държавният глава да обяви, че няма да наложи вето на спорните поправки, Радан Кънев се закани Реформаторският блок да сезира Конституционния съд.

“Ще се борим до последния момент, през вето, ако трябва и през Конституционния съд, но най-вече през диалог, за да защитим интереса на хората. Трите политически сили от мнозинството, които бяха изолирани вчера имат достатъчно народни представители, за да сезират Конституционния съд без “да си мешаме капите с БСП”, каза Радан Кънев пред Нова телевизия.

Според него с това решене на парламента е нанесен “тежък удар върху десните избиратели”. “Под бруталния натиск на финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ направи огромна грешка. Тази грешка е поправима”, убеден е един от лидерите на Реформаторите.

“В конкретната криза нашата задача е една голяма беля, една голяма грешка да не се случи. От политическа гледна точка ние сме в началото на процеса”, каза още Кънев.

Преди това той заяви, че много внимателно е прочел мотивите на държавния глава за прехвърлянето на парите от частните пенсионни фондове към НОИ. “Искрено разчитам, че те означават налагане на вето на закона и ново отваряне на парламентарния дебат”, каза Кънев.

Вече е ясно, че това няма да се случи, предстои да видим дали Реформаторският блок ще оспорят решението пред Конституционния съд.