Държавният глава Росен Плевнелиев се обяви срещу свалянето на новините на турски език по националната телевизия.

“Не разбирам какъв ще бъде позитивният ефект за страната от такъв акт – да лишиш хората от нещо вече постигнато. Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на живот, ще станем по-демократични и ще стимулираме икономиката, ще създадем работни места или българите ще живеем по-добре. Ако някой е на обратното мнение, нека да го докаже”, заяви Плевнелиев.

Свалянето на новините на турски език е приоритет за Патриотични фронт, а в събота

вицепремиерът с ресор администрация и коалиционна политика в новия кабинет Румяна Бъчварова обяви, че има “една идея, която отдавна съществува, а именно тези предавания, които са за турската общност, да преминат към регионалните центрове с културна насоченост, но този въпрос е особен и трябва да се оформи”.

Според президента информационните технологии позволяват информирането да става на всякакъв език и обясни, че самият той чете германски и англоезични медии.

“Не разбирам, защо през 21 век – векът на интернет и комуникацията, ние трябва да си служим със забрани. Днес е толкова лесно да се осведомиш на всякакъв език. Ако знаех турски, щях да чета и на турски. Ако знаех гръцки, с удоволствие, за да разбера, за да видя. Съзнателният човек на 21 век има право на максимален обем информация, за да може да вземе сам своето логично, обосновано решение”, каза още президентът Росен Плевнелиев.