Държавният глава Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на председателя на ДПС Лютви Местан, който го върна веднага.

Възможностите на 42-ото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани. Страната се нуждае от ново правителство, каза Местан.

Това е третото връчване на проучвателния мандат след подадената оставка на кабинета „Орешарски”. Преди това мандата върнаха ГЕРБ и БСП.

На 24 юли Народното събрание прие оставката на правителството на Пламен Орешарски. В 12.15 ч. за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители в Народното събрание. 180 от тях гласуваха „за”, против бяха 8 и 8 се въздържаха.

ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това стана след проведените консултации при президента Плевнелиев на 24 юли.

На следващия ден – 25 юли, Плевнелиев връчи проучвателен мандат и на БСП, който беше върнат веднага от председателя на ПГ на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов.

Сега следва процедурата по съставянето на служебен кабинет, който да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори. По Конституция основната задача на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори.

Очаква се на 5 август 42-то Народно събрание да излезе във ваканция, а на 6 август президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за разпускането му.