Премиерът Бойко Борисов рязко премести бъдещия газов хъб на българо-турската граница, ден след като Русия даде заявка за старт на проекта “Турски поток” и подкани Европейския съюз да изгради транспортен капацитет, за да доставя газ от хъба на гръцко-турската граница.

След днешната среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери Борисов заяви, че е запознал американските партньори с тази идея и тя ще се реализира, в случай, че заявката на Русия се окаже истина.

От своя страна Джон Кери увери, че САЩ ще подкрепи България в процеса на енергийна диверсификация, и обеща да изпрати експерт, който да подпомогне създаването на план за енергийното развитие на страната.

Американският държавен секретар се ангажира и с помощ за привличане на инвестиции, но открои като ключови фактори върховенството на закона и борбата с корупцията.

Българският премиер очерта преместването на газовия хъб на границата ни с Турция, което означава алтернатива на хъба на гръцко-турската граница, но потвърди готовността на България да построи газова връзка с Гърция чрез европейско финансиране. Въпреки че не стана ясно дали Бойко Борисов и Джон Кери са обсъдили преосмисляне на българската позиция за добив на шистов газ, премиерът посочи: “Има мораториум върху проучването за шистов газ до момента, до който се изнамери технология, която да гарантира на 100% чистотата на екологията, тъй като тези находища, за които се говори, се намират в най-плодородната част на България. По тази тема нашата позиция е много ясна.

САЩ ще помогнат на България да защити бъдещата си енергийна независимост, заяви от своя страна Джон Кери.

“Зная, че гражданите на България се притесняват много какво ще стане след спирането на “Южен поток”, ние разбираме това и сме абсолютно ангажирани да помогнем на вашето правителство да постигне правилните решения и да може да предвижи страната в правилната посока”.

Джон Кери не успя да обнадежди България за падането на визовия режим, като посочи, че през миналата година отказите за издаване на визи на българи са били над 15 процента.

Докато премиерът Борисов разговаряше с Джон Кери, граждани, сред които и депутати от Атака, се събраха пред БНБ и скандираха: “Джон Кери върви си у дома”.