Висшият съдебен съвет (ВСС) се провали в опита си да избере председател на Върховния касационен съд измежду оценените като достойни кандидати Павлина Панова и Таня Райковска. Така ключовият за българската съдебна система избор ще се проведе отново след парламентарните избори. Това бе и най-очакваният сценарий заради подозренията, че ВСС прави опит да нагласи предпочитанията си според новата политическа конюнктура.

Таня Райковска събра 15 гласове в своя полза, а Павлина Панова спечели доверието на 9 членове на кадровия орган на Темида. За да има избор, някой от двамата кандидати трябваше да събере 17 гласа.

Вотът за шеф на ВКС показа всички недостатъци на Висшия съдебен съвет. Кадровиците не успяха да поемат отговорност, за да вземат едно толкова важно решение. По време на дискусията съдия Павлина Панова се представи по-добре от Таня Райковска, а и бе ясно, че тя в по-голяма степен носи доверието на съдийската общност. Въпреки това повече гласове събра кандидатът на мнозинството във ВСС Таня Райковска.

Панова и Райковска заемат позициите на заместник-председатели на ВКС. Още при издигането на кандидатурите им имаше силни подозрения, че Райковска се вкарва в играта, за да разбие консенсусът във ВКС. Върховните съдии бяха напълно готови за първи път единодушно да застанат зад кандидатурата на един уважаван съдия в лицето на Павлина Панова, но ако нейната колежка не се бе впуснала в надпреварата. След кандидатирането на Райковска магистратите не посмяха да застанат открито срещу другия свой човек.

Още преди това мнозинството във ВСС се бе подготвило гласуването за шеф на върховния съд да се проведе след парламентарните избори. Силните подозрения, че това е част от сценарий, който цели нагаждане на новия шеф към новата политическа конюнктура, накараха мнозинството да измести датата за гласуването с 10 дни. С проваления вот обаче тази цел бе постигната по заобиколния път – новият шеф на ВКС да бъде избран след формирането на новата власт в страната.

Павлина Панова и Таня Райковска могат отново да се кандидатират за позицията, но шансовете върховен съдия да оглави ВКС вече изглеждат много по-малки. Така ВКС и волята на неговите съдии за промяна бяха блокирани. Решението на ВСС неминуемо ще рефлектира и в доклада на Европейската комисия. Брюксел неофициално натискаше съдебния съвет да направи своя избор преди парламентарния вот, но това не се случи. ЕК искаше от ВСС да промени компрометираните си правила, по които гласува, но и това не се случи.

Панова: Ще става по-трудно на ВСС

Само Павлина Панова застана пред медиите след вота, докато Райковска предпочете да избегне журналистите и излезе през задния вход на ВСС. Панова обясни, че не е изненадана от резултата от гласуването, защото винаги е било възможно никой да не събере необходимото голямо мнозинство зад себе си.

Тя допълни, че предпочита да не мисли, че политическата конюнктура формира волята на ВСС. Панова припомни, че ВСС е направил необходимото, за да насрочи изборът за върховния съд преди парламентарния вот. В същото време тя изговори и очевидното, за което тепърва ще се говори: “Предстои нова процедура и тогава може би ще бъде още по-трудно на ВСС да убеди обществото, че не се влияе от политическата конюнктура”, каза Панова.

Тя не отхвърли изрично възможността да се кандидатира отново за шеф на съда, но каза, че преди това трябва да й бъде предложено и след това ще мисли.

Без дискусия

След изслушването на Панова и Райковска членовете на ВСС на практика не проведоха дискусия. Думата взеха само тези сред тях, които вече бяха подкрепили официално някоя от двете кандидатки при тяхното издигане. Всички останали членове на съдебния съвет, за които не бе съвсем ясно в кой лагер са, не посмяха да се разкрият. Призив за пълно разкриване имаше от Калин Калпакчиев, който силно подкрепяше Панова, но неговите колеги очаквано го пренебрегнаха.

Аргументите на мълчащите бяха изказани от Ясен Тодоров, който е председател на Етичната комисия във ВСС. Той отбеляза, че Панова и Райковска са “страхотни номинации”, но и че няма да каже за коя от двете ще гласува. Дори настоящият председател на Върховния касационен съд Лазар Груев, който първи издигна Панова, не посмя официално да застане зад нея, защото другият кандидат също е човек от неговия екип.

Груев само призова ВСС да бъде на висотата на очакванията на обществото и българските съдии. Това сякаш не се случи.