Въвеждането на 20  на сто такса върху произведения ток от вятърна и слънчева енергия ще намали корпоративния данък на дружествата от сектора. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, след като призна, че неговото министерство не е било информирано за предложението на партия “Атака”.

То бе прието изненадващо при второто четене на бюджета в ресорната парламентарна комисия и предизвика острата реакция на дружествата от сектора, които предупредиха, че това ще доведе до поскъпване на тока и заплашиха с протести.

Стойнев припомни, че имаше конкретни насоки относно производството на ток от възобновяеми източници и там ясно се казва, че държавите членки на ЕС трябва да преразгледат своята политика относно възобновяемите енергийни източници, тъй като инвестициите в технологии значително са намалели спрямо предишни години – слънчевите панели например струват много по-евтино, отколкото преди десет години. Министърът изтъкна, че не трябва да се предприемат действия със задна дата.

Стойнев счита, че на този етап няма нещо, което да притеснява производителите, тъй като 20 на сто такса върху енергията ще се вписва и като разход, което ще намали корпоративния им данък.