Намаление с 60% на таксите, които взимат частните съдебни изпълнители. Това предвижда проект за промяна в Закона за частните съдебни изпълнители, който е внесен в парламента от депутата от БСП Страхил Ангелов. Промените предвиждат още държавата и общините ще могат да работят само с държавни съдебни изпълнители при събиране на публични вземания.

Депутатът Страхил Ангелов призна, че е внесъл промените, защото и той самият е станал жертва на завишените такси от частни съдебни изпълнители.

„Не може да дължиш 500 лева и да ти вземат 5000 накрая. Не ми се вижда справедливо. Въвел съм по-справедлив режим на събираните такси. Намалява се и стъпката, намалява се и процента на таксите, праговете, регламентират се в рамките на закона. Вече няма да е само в подзаконен нормативен акт, който министърът на правосъдието внася и се приема с решение на Министерски съвет. До момента е така. Не може да имаш сметки в две банки, а частният съдебен изпълнител да прати запитване до всички 30 примерно, и да вземе затова 50 лева. Не може 1200 лева да вземе за присъединяване на публично вземан. Какво означава „присъединяване към публично вземане” – да пробиеш един лист и да го прикрепиш в папка. Няма усещането, че българският народ има възможност да плаща това нещо”, коментира Ангелов в кулоарите на парламента.

Той обоснова мотивацията си за направеното предложение и с това, че сам е бил потърпевш. „Събудих се една сутрин и разбрах се дължа 19 000 лева. Защото имал съм потребителски кредит, всеки месец се внася вноската, но междувременно някой е вдигнал лихвата, без да ме уведоми, и вместо 320 лева, трябвало да внасям по 360 лева”, обясни той.