Столичната спешна помощ да получава информация за съдбата на пациентите, откарани с линейки в лечебните заведения. В зависимост от това дали болният е бил изписан, или пък е починал да се изготви списък на софийските болници, които работят най-добре. За тази идея съобщи днес временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов и подчерта, че би могъл да я реализира ако се задържи достатъчно време на поста. Специалистът добави, че към този момент над 20 медици от столични болници са преминали през администрацията на спешната помощ и се очаква да започнат работа в помощ на линейките. Оказва се обаче, че в столичната бърза помощ са заети една половината от щатните бройки, предвидени за спешни лекари.

16 линейки обслужват днес София и околностите, идната нощ екипите ще са 15, подчерта д-р Александър Златанов. Сред работещите в центъра към този момент няма нито уволнени, нито назначени, нито напуснали.

„От 20-те линейки, които бяха напълно оборудвани, успяхме със собствен ресурс, изваждайки наличната техника, проверявайки я за годност, сме оборудвали с екипа на центъра 30 линейки. Създали сме и обстановка, при която ако по време на дежурство дефектира по някакъв начин някой от апаратите, той много бързо може да бъде заменен с резервен такъв”, заяви той.

100 са спешните лекари, които работят в столичната бърза помощ. 94 обаче са незаетите щатни бройки за спешни медици, заради което е пусната обява, добави Златанов.

„На този етап имаме интерес от 5-6 лекари и сестри, някои от тях се надяваме в много кратък срок да се включат. Не съм оптимист, че ще тръгнат потоци от хора да работят. Резерва виждам в това, че част от лекарите, които сега идват от софийски болници, има възможност да продължат да работят при нас”, допълни д-р Златанов.

Идеята болниците да информират спешната помощ за състоянието на пациентите още не е обсъждана, но е добър вариант да се знае какво се случва с пациентите, от една страна, и да е ясно в кои болници медицинската помощ е на високо нива, от друга.

„Ще сложим една листа с добрите болници, при които изходът от закараните пациенти е добър и ще бъдат предпочитани като каране пациенти там, което автоматически ще вкара и останалите да търсят по-високо ниво на лечение – един вид конкуренция, за да приемат и те пациенти”, каза още Златанов.