Главният съдебен инспектор трудно ще бъде избран, разделени са политическите партии, разделени са парламентарните групи и така трудно се постига обединяване. Това каза в сряда пред БНТ председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП). За да илюстрира трудностите за постигане на съгласие в тези политически условия, той напомни, че до края на функционирането на този парламент остават 12 заседания.

Признанието с половин уста на Миков за провала на поредната процедура за избор на човек за ключовия пост илюстрира още веднъж вината на парламентарно представените партии за застоя в реформата на съдебната власт.

Преди 20 дни в отворено писмо най-изявените неправителствени организации в сферата на правосъдието и човешките права обявиха, че Народното събрание се превръща в олицетворение на провалената реформа.

Назначаването на ръководител на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) препъна както миналия парламент, така и настоящия, тъй като за избора е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите (160 гласа).

Издигнати в момента са кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова, които нямат проблемна биография или странни имотни сделки зад гърба си. Това, само по себе си, е рядкост за кандидати за тази позиция. Чочкова и Точкова бяха издигнати след прозрачна процедура и номиниране от съдии, проведена под егидата на Съюза на съдиите в България.

Асоциацията на прокурорите също изненадващо предложи на парламента свой кандидат – Атанас Гебрев от Върховната касационна прокуратура, но не се намери партия, която да го подкрепи.

Депутатите вече демонстрираха липса на сериозно намерение най-накрая да назначат приемник на Караиванова по време на изслушването на Чочкова и Точкова в началото на юни. Интересът към концепциите им беше повече от вял, като народните представители задаваха предимно общи въпроси на двете.

В сряда Михаил Миков се опита да оправдае провала на парламента с липсата на време и нуждата от спокоен политически дневен ред.

“През последните дни на парламента предстои един по-спокоен дневен ред, ще се приемат закони, които са договорени от политическите сили, ратификации, европейски директиви, договори със Световната банка. Добре ще е никоя политическа сила да не търси законопроекти, които могат да доведат до свръхполитизация, защото изкушенията в предизборната обстановка са много големи”, призова председателят на Народното събрание.