Софийският апелативен съд (САС) отложи с една седмица произнасянето си по окончателната мярка за неотклонение на украинеца Роман Логвиненко, обвинен като поръчител на неуспешния атентат срещу бившата барета и екссъветник в ДАНС Алексей Петров.

Причината бе, че защитата му представи документи на руски език, според които мъжът страда от хепатит С, има затъмнения в белия дроб и е с изваден далак. Предстои медицинската документация да бъде преведена, а обвиняемият – прегледан.

Логвиненко бе задържан преди десетина дни, а други трима украинци бяха обявени за международно издирване, като от прокуратурата обявиха, че те са отговорни за стрелбата с гранатомети по колата на Петров от края на октомври м.г. в София.

Миналата седмица Софийският градски съд задържа за постоянно Логвиненко по време на тайно заседание, за което медиите не бяха известени. Впоследствие зам. главният прокурор Борислав Сарафов даде специална пресконференция заедно с главния секретар на на МВР, на която бе обяснено, че неуспешният атентат бил подготвен с “безкраен професионализъм” в продължение на година и половина. По думите на Сарафов въпреки това  престъплението е разкрито, благодарение на събраните множество доказателства, сред които ДНК-проби и показания на двама свидетели. Мотив обаче така и не бе съобщен.

“Чувал съм и други пресконференции – по делото за кечерите и по делото за Масларова, спомняте ли си какво стана? За материалите не мога да коментирам. Прокуратурата подхожда много библейски, с двама свидетели става всяко дело. Има двама свидетели. Дали са убедителни, ще се преценява в по-късен момент”, коментира лаконично във вторник пред медиите адвокатът на Логвиненко – Владимир Манолов.