Добавките за пенсионерите да се превърнат в системна политика. За това загатна лидерът на БСП Сергей Станишев в рамките на срещата “Открито управление”. Станишев анонсира, че кабинетът подкрепя раздаването и на великденски надбавки на пенсионерите с пенсии под прага на бедността, който тази година е 251 лева. Сергей Станишев припомни, че е имало и коледни надбавки за пенсионерите, както и че данъците на най-бедните ще бъдат възстановени догодина, което практически е нулева ставка за тях.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че следващата година добавките няма да се раздават преди избори, така че не може да бъде считано, че това са предизборни мерки.

И двете партии заявиха подкрепата си към кабинета “Орешарски” за цял мандат. От своя страна премиерът Пламен Орешарски за пореден път потвърди, че данъчно-осигурителната система няма да бъде променяна.

Ако се съобразяваме с това да не се раздават пари преди избори, няма да може да правим социална политика, заяви премиерът Пламен Орешарски. “Когато формирах кабинета и програмата си, в пакета спешни мерки имаше няколко ясно изразени социални действия и те бяха следизборни, а не предизборни. Коледните добавки в края на миналата година също не бяха с изборна насоченост”, категоричен бе министър-председателят.

Няма основание за увеличаване на цената на тока до края на годината, допълни още премиерът

“Цените на тока не могат да бъдат вечно такивау разбира се. Ние имаме ангажимент до края на 2015 година за постепенна либерализация в рамките на ЕС. В един бъдещ период когато това стане, не съм енергиен експерт и не мога да кажа дали цените ще бъдат по-високи или възможно е да бъдат и по-ниски, всички ние се опасяваме, че ще бъдат по-високи, но ако е така, ще предприемем необходимите социални компенсации и засилване на помощите за енергийно бедни семейства”, каза той.

По въпроса за майчиния език – на българите в Украйна и на малцинствата у нас, лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: “Ние не провокираме напрежение в Украйна, ние си искаме своето. Предполагам се сещаме, че търся пряката връзка на проблема и във вътрешнополитически план – не самия факт на поставянето на нерешените проблеми е източникът на етническо напрежение, а нерешаването на проблема. Дискриминационното действие генерира напрежение”. Местан допусна, че в декларацията на БСП “се визира емоцията, с която бяха изразени някои позиции в пленарната зала”, но по думите му емоционалността сама по себе си не е език на омразата, ако в съдържателен план няма омраза и противопоставяне.

За различията между БСП и ДПС Сергей Станишев коментира, че ако всичко в политиките и вижданията на двете формации е било еднакво, то те нямало да бъдат
партии от две различни политически семейства. “Границата на компромиса е записана в нашата програма”, каза соцлидерът.