Правосъдният министър Зинаида Златанова няма да внесе предложение за промените в структурата на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради липса на консенсус в магистратската гилдия. Това обяви самата тя в събота по време на семинар на министерството в Сандански.

В началото на годината Златанова обяви, че е склонна да подкрепи идеята на Съюза на съдиите в България за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии по кадровите въпроси. Целта на тази промяна бе съдиите да решават за кариерното развитие и наказанията само на своите колеги, а същото да важи и за прокурорите. Идеята бе да се обособи много по-ясна отговорност на представителите на различните гилдии в съдебната система.

Напрежението между съдиите и прокурорите се изостри в края на март при решението на ВСС да понижи бившия председател на съдийския съюз Мирослава Тодорова. Тя бе пратена от Софийския градски в Софийския районен съд заради забавени две дела. След това заседание се разбра, че предложението е дошло от представителя на прокуратурата Румен Боев и е било немотивирано. След като се върне на работата в държавното обвинение, Боев няма да носи дори и морална отговорност за начина, по който е решавал професионалната съдба на съдии.

Срещу идеите на съдийския съюз преди 2 седмици се обявиха от Асоциацията на прокурорите. Гилдийната организация, която смята, че не дължи на обществото прозрачност за начина, по който издига своите кандидати за главен съдебен инспектор, вся раздор и по въпроса за ВСС. Според прокурорите съдебният съвет трябва да продължи да съществува в този си вид, а всяко негово разделяне би противоречало на конституцията.

Зинаида Златанова използва тази позиция на обвинителите и обясни, че докато въпросът за ВСС е спорен, тя няма да го придвижи към Министерския съвет и парламента. Вицепремиерът допълни, че все още не е убедена как точно разделянето на ВСС ще спомогне за прекратяване на скандалите в кадровия орган на съдебната власт.