Парламентарната правна комисия гласува безпрецедентно решение за освобождаването на Цветан Гунев като подуправител на Българската народна банка (БНБ) заради случая КТБ. Решението беше взето единодушно от присъстващите 11 депутати. Дебат по него нямаше.

Вносител на предложението е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, заедно с други депутати, но той отсъстваше при гласуването. По този повод зам.-председателя на правната комисия Мая Манолова от БСП определи това като “несериозно отношение”.

“След като председателят на парламентарната група на ГЕРБ си има ангажименти, нищо не пречеше някой от останалите вносители да дойде”, заяви Манолова.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че досега няма голяма практика комисии да прекратяват правомощия на членове на ръководството на БНБ, но това е било съгласувано на председателския съвет на Народното събрание.

В сряда премиерът Бойко Борисов коментира, че се надява парламентът бързо да избере нов подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор.

Основният мотив за освобождаването на Гунев, посочен в предложението, гласувано от правната комисия, са двете му обвинения във връзка с разследването за Корпоративна търговска банка (КТБ). Първото е от средата на юни 2014 г., а след повдигането му Гунев излезе в отпуск. Според вносителите от тогава “той фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, ръководещ направление “Банков надзор”. Те допълват, че заради разследването достъпът на Гунев до класифицирана информация е отнет. Вносителите припомнят, че подуправителят на БНБ бе отстранен от длъжност на 11 декември 2014 г. с решение на Софийския апелативен съд с мотива, че ако остане на поста, може да окаже натиск върху свидетелите по делото срещу него. Още при произнасянето на съда Гунев прогнозира, че целта е да изтече изискуемият по Закона за БНБ 6-месечен срок, в който не е бил в състояние да упражнява правомощията си, за да може окончателно да бъде отстранен от ръководството на централната банка.

В мотивите за решението се коментира и дейността на Гунев като подуправител. Казва се, че той не е приложил “следващите се надзорни мерки, спрямо КТБ за констатирани нарушения и нередности в дейността ѝ, поддържал е със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции”.

От БНБ засега нямат коментар по решението на правната комисия. Очаква се то да бъде гласувано окончателно от депутатите следващата седмица. “Няма как това да стане в петък, тъй като денят е изцяло зает с парламентарен контрол”, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ, но добави, че ще бъде направено всичко възможно решението да стане факт максимално бързо.

По закон подуправителите на БНБ се гласуват от парламента по предложение на гуверньора на централната банка – в момента Иван Искров, чиято оставка управляващите поискаха неколкократно. Искров обаче засега няма намерение да се оттегля от поста и ако не промени решението си, може да бъде сменен при изтичането на мандата му в началото на октомври. Според Закона за БНБ при предсрочно прекратяване на 6-годишния мандат на член на управителния съвет на банката на негово място се избира “друго лице за остатъка от мандата”. Цветан Гунев беше избран за подуправител в средата на юни 2013 г. Това означава, че пълнят му мандат би трябвало да приключи в средата на юни 2019 г. Това означава, че ако Искров предложи, а парламентът избере нов подуправител на мястото на Гунев, той ще остане на поста още около 4 години и половина.

В момента функциите на Гунев се изпълняват от Нели Кордовска, директор на управление “Банков надзор”. Вчера управителният съвет на централната банка реши тя да остане зам.-председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете за нов мандат, след като настоящият й изтича в началото на февруари. Не е ясно дали Искров ще предложи Кордовска да довърши мандата на Гунев, ако депутатите окончателно го отстранят от поста.