От самото начало се стремим да защитим интересите на нашите превозвачи. Ако не беше така досега този въпрос щеше да бъде разрешен. Това каза в Стара Загора премиетър Пламен Орешарски по повод възникналия проблем с разрешителни за товарни превози и блокадата на границата с Турция.

Най-вероятно в понеделник ще бъде проведена среща между министрите, която ще се проведе в Анкара, каза Орешарски. “На нашето настояване да избързаме със срещата предложихме на място, където другата страна определи”, каза премиерът, който смята, че това е феърплей.

В Стара Загора министър-председателят коментира още, че в момента се подготвят по-добри регулации на търговските вериги на базата на добри европейски практики. “Практики и недискриминация на каквито и да е вносители, производители, нещо, което се случва като че ли днес”, допълни той.

Пламен Орешарски посети Стара Загора, за да участва в церемонията по посрещането на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в мисията на НАТО в Афганистан.

Проблем с разрешителни за товарни превози доведе до тридневна блокада на границата с Турция и километрични опашки от ТИР-ове на контролните пунктове, а бизнесът калкулира загуби. Засегнати от проблема са най-вече фирми, но едрият бизнес в сектора ги подкрепя. От бранша смятат, че проблемът трябва да се реши веднъж завинаги на политическо ниво. Вицепремиерът Даниела Бобева сподели, че уредбата на отношенията между двете държави е остаряла. На 13 февруари блокадата падна, а на 17 февруари предстои среща между трънспортните министри на България и Турция.