Правителството отпусна в сряда 8 милиона лева за издръжката на затворите. Искането бе направено от служебния правосъден министър Христо Иванов, а предоставените пари са минималната сума, необходима за уреждане на натрупани стари задължения.

Парите ще бъдат използвани за снабдяване с лекарства и консумативи, медицинското обслужване и прехрана на над 10 хил. лишени от свобода и задържани лица. В последните дни на кабинета “Орешарски” тогавашният правосъден министър Зинаида Златанова поиска същата сума, но правителството ги отказа.

Само до края на юни просрочените задължения на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” бяха над 8 млн. лева, основно за неплатени сметки за ток. През август се разбра, че дълговете на затворите вече са 10 милиона лева.

Преди два дни надзирателите излязоха на протест пред правосъдното министерство с искания за връщане на 24-часовия режим на работа и изравняване на плащанията с тези на служителите в МВР. Служебният правосъден министър Христо Иванов им обеща, че ще поиска допълнителните пари за затворите, но пари за увеличение на заплатите и социални придобивки ще трябва да се искат от редовното правителство.