Оставката на правителството ще бъде гласувана другата сряда, съобщи председателят на парламента Михаил Миков, след като ГЕРБ подновиха бойкота заради отказа на БСП да подкрепи актуализация на бюджета. Поради липса на кворум заседанието на Народното събрание (НС) в четвъртък пропадна, очаква се същото да се случи и в петък.

След поставения ултиматум от ГЕРБ за гласувана оставка на правителството, за да влязат в пленарната зала, на практика работата на парламента е приключила, заяви председателят му Миков.

“Следващата седмица заседанието е в сряда. Ако има внесена оставка на правителството, тя ще се разгледа”, поясни той.

Въпреки коментари на социалисти, че оставката на правителството може да се забави заради актуализацията на бюджета, парламентарната група е на мнение, че отлагане не трябва да има.

Премиерът Пламен Орешарски вече е заявил намерението да внесе оставката на 23 юли, като тази дата бе съобразена с планираното отваряне на КТБ на 21 юли, което обаче също се отложи.

Така актуализацията на бюджета, която правителството одобри във вторник за стабилизиране на ситуацията около КТБ, ще остане за ноември, когато ще има нов парламент и ново правителство. Очевидно дотогава няма да се предприема и нищо извънредно по отношение на КТБ, тъй като законът позволява тя да остане затворена за 6 месеца (банката затвори на 20 юни, когато БНБ я постави под особен надзор).