Правителството одобри банките и правния консултант за емитирането на външен дълг за 3 млрд. лв. Кабинетът упълномощи финансовия министър Петър Чобанов да проведе преговори с тях и да бъдат оформени всички необходими документи за осъществяването на емисията, съобщи правителствената информационна служба, без да посочи имената на банките.

Министерството на финансите избра консорциум от три чужди банки за пласирането на дълга на международните пазари. Това са американските “Джей Пи Морган” (JP Morgan) и Ситибанк (Citibank), както и британската “Ейч Ес Би Си” (HSBC).

Два са основните обсъждани варианти за тегленето на заема. Единият предвижда това да стане на няколко транша през годината с различен падеж. Другият е целият дълг да бъде изтеглен наведнъж, като книжата отново ще са с различен падеж.

Прогнозите на икономисти са, че дългът ще бъде емитиран преди изборите заради слабите постъпления в бюджета от акциз и ДДС. Индикации за това са честите смени в Агенция “Митници”, която отговаря за приходите от акцизни стоки, както и подготвяната промяна за обратно начисляване на ДДС за захарта.

Очакванията са още заемът да бъде разделен на няколко емисии с различен падеж, за да не се струпва погасяването накуп на голяма сума след това.

По-голямата част от новия външен дълг ще отиде за погасяване на глобалните облигации за 1.086 млрд. долара, чийто падеж е през януари 2015 г. Те бяха емитирани през 2002 г. по времето на финансовия министър Милен Велчев.

Остатъкът от новата дългова емисия заедно с емитираните държавни ценни книжа на вътрешния пазар ще се използва за погасяване на падежиран дълг през 2014 г. от предходни години и за покриване на планирания бюджетен дефицит от 1.5 млрд. лева.

Специалисти смятат, че България има шанс да получи изгоден заем при ниска доходност въпреки напрежението на пазарите, създадено от конфликта между Украйна и Русия. Те пресмятат, че ако дългът се емитира сега в евро, постигнатата доходност би варирала в диапазона 2.1-2.2% за 5-годишни облигации и около 3.0-3.5% за 10-годишни.

Емитирането на дълга ще бъде тест за оценката на риска, който чуждите инвеститори ще дадат на кабинета “Орешарски”. През миналата година международната агенция “Стандарт енд Пуърс” предупреди България, че може да намали рейтинга й заради липсата на реформи и политическата несигурност, като сви перспективата й до негативна.