След година и половина начело на МВР, Цветлин Йовчев оваканти в сряда министерския пост с недоумение от последните действия на управляващото мнозинство в 42-ото Народно събрание (НС), на чиято подкрепа иначе безрезервно се радваше по време на краткия си мандат.

При предаването на властта на служебния министър Йордан Бакалов, той остро разкритикува приетото в понеделник орязване на разходите на централните ведомства в полза на бюджета на здравната каса, според което МВР ще трябва да се раздели с 47 млн. лева при 97 милиона планирани за разходи до края на тази година.

Според Йовчев скоростно приетият от БСП, ДПС и “Атака” нов Закон за МВР (ЗМВР), с който бе предвидено 8-процентно увеличение на заплатите на полицаите, както и регламентация на нощния и извънредния труд в системата, на практика се обезсмисля в тази си част от последното решение парламента.

Орязването на разходите на редица ведомства, сред които и МВР, бе провокирано от нежеланието на БСП да подкрепи актуализацията на Бюджет 2014, за която първоначално настояваха от ДПС и ГЕРБ. Впоследствие обаче лидерът на опозицията Бойко Борисов се отметна от тази теза в опит да изчисти имиджа на партията си от асоциациите за т.нар. коалиция “Бостан” с движението на Лютви Местан.

Недоумявам от решението на Народното събрание за съкращение на разходите на отделните министерства. Това не е решение на финансовия министър и на правителството. Бюджетът на МВР е изпилен изцяло и не знам откъде смятат да се съкратят тези милиони, но не трябва да се посяга на заплатите на служителите”, заяви Йовчев, след като предаде властта на Бакалов.

При встъпването си в длъжност Бакалов също намекна, че е запознат с казуса, но не пожела да влиза в детайли, докато не види точните разчети. По същото време проблемът с орязването на разходите бе споменат в общ план и от служебния финансов министър Румен Порожанов.

“Ако се гарантират заплатите, авторите на тази промяна би трябвало да кажат откъде тогава ще бъдат съкратени средства. Лично съм гледал бюджета няколко пъти заедно с експертите от Министерство на финансите и той е изпилен докрай, за да се гарантира това увеличение (на заплатите)”, добави Йовчев.

По думите му преди последното решение на парламента корекциите в заплащането и обезщетенията за извънреден труд на служителите на МВР са били обезпечени до края на годината, при това – без да се налага да се използват средства от 5-процентния буфер във ведомствения бюджет.

Йовчев поддържаше тази теза и по време на ударното приемане на новия ЗМВР от парламента въпреки постоянните обвинения от ГЕРБ, че кабинетът “Орешарски” лъже полицаите, че ще им увеличи доходите. Като доказателство от опозицията показаха дори отрицателно становище по повод промените в закона, подписано от вече бившия финансов министър Петър Чобанов. Управляващите обаче контрираха, че то датира от началото на годината и вече не било актуално.

Опасенията, че заложеното в новия ведомствен закон подобрение на жизнения статус на полицаите е само “пожелателно” бяха изложено и във ветото на президента Росен Плевнелиев, с което той върна част от текстовете му. “В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР”, обяви в началото на юни държавният глава. Впоследствие обаче парламентът преодоля ветото му с гласовете на БСП, ДПС и “Атака”.

“Йовчев ми предава стабилно от кадрова гледна точка министерство и, както разбирам, не толкова стабилно от финансова гледна точка”, отбеляза в сряда новият вътрешен министър Йордан Бакалов.

Очаквано като свой основен приоритет той посочи “гарантирането на честни избори, защото именно изборите са тези, които дават началото на всяка една политика”. Добави и че ще се постарае “българският народ да не усети каквато и да е смяна в министерството”.

“Вложих душа и сърце в това, което правя. Ръководил съм се единствено от желанието да съзидавам и градя. Тръгвам си с гордо вдигната глава и съм убеден, че не оставям бомби или подводни камъни на своя наследник”, заключи в края на церемонията предшественикът на Бакалов, декларирайки, че оттук нататък ще помага, а няма да пречи.