С плакати “Дупница не е гласувала за Бат Сали” и “Не” на турски депутати” десетки жители на Дупница излязоха на протест срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Методиев от ДПС, известен като Бат Сали, да влезе като депутат в 43-то Народно събрание от Кюстендилския избирателен регион.

Дупничани се събраха в 8 часа в центъра на града в петък с множество транспаранти и призив към ЦИК да промени решението си.

На площада протестиращите бяха докарали и едно магаре с каруца, на което бяха поставили плакат с надпис “И аз искам да стана депутат”.

Няколко роми също присъстваха на протеста и заявиха, че и те ще се кандидатират за народни представители на следващите избори за Народно събрание.

Кметът на Дупница Методи Чимев, който беше подкрепен от ГЕРБ, също беше на протеста. Той изцяло подкрепя исканията на събралите се.

 

В четвъртък срещу избирането на Александър Методиев протестираха кюстендилци, а Мая Манолова от БСП призова ДПС да отзове депутата си.

Кметът на града Петър Паунов заяви в четвъртък, че Кюстендил ще бъде рибената кост в устата на ДПС и няма да позволи подобен ход от страна на партията в регион, където няма етнически турци и където ДПС получава най-ниския резултат в цялата страна – 1.47% или 864 гласа.

До момента ДПС не са коментирали случая и позицията на партията тъне в мъгла.