„Президентската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия вицепрезидентът Маргарита Попова по повод определението за „контрапрезидент”, което се появи по неин адрес.

„Моето поведение не бива да води до такива размисли”, категорична бе Попова и обясни, че от срещите й с хората от цялата страна останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г. Тогава се създало и впечатлението, че от президентството се изпращат послания само към една част на населението.

Попова поясни, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, я тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората”, добави тя.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!” Дали обаче нещо противоречи на Конституция или не, било работа на Конституционния съд.

„Важно е нашата институцията да се избави от ниски политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията”, заяви вицепрезидентът.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националният интерес”. Причината – в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Запитана дали ще успеят да изкарат докрай мандата си, Попова отвърна: „Така сме влезли, така и ще излезем!”.