Изчезването на Петко Сертов вероятно е свързано с информация, която той притежава и може да дискредитира много високопоставени личности. Това каза пред БГНЕС полк. Николай Марков, бивш служител на НСО.

Според Николай Марков фактът, че Петко Сертов оставил телефоните, които той винаги носи със себе си, в дома си, е основен. „Това говори, че решението, което той е взел – да ги остави там – е негово, заради среща с човек, за която не трябвало да има в себе си телефони – знаете защо”, коментира бившият полковник от НСО и припомни, че телефоните могат да се подслушват, както и с тях да се проследи местонахождение.

Полк. Николай Марков не мисли, че е възможно до 2-3 дни да има по-конкретна информация, както каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков вчера. „Ситуацията около този случай е твърде сложна”, коментира бившият служител на НСО и припомни, че процедурата за национално издирване е обявена в събота, а полицията е уведомена ден по-рано – още в петък. Този знак трябва да ни говори, че полицията в тези 24 часа също е провеждала оперативно-следствени мероприятия и не е стигнала до реални резултати.

Марков посочи, че и в публичното пространство, и в ъндърграунда се знае, че миналата година към Петко Сертов е отправена заплаха за убийство. За нея са били уведомени съответните власти, включително и прокуратурата.

„Заплахата за убийство е свързана с неговата дейност и обвързване с хора от политическите кръгове”, заяви Марков. Той припомни, че Петко Сертов публично заплаши, че ако проговори държавата ще се разтресе, а това вероятно е стигнало до когото трябва.

„Със създаването на ДАНС организираната престъпност превзе това държавно образувание, казвам образувание, защото за мен ДАНС е мъртва структура още с раждането си”, коментира Николай Марков. Той изброи кръг от лица – Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Петко Сертов, които лица са свързани изцяло с дейността на ДАНС до наши дни. „ДАНС е генератор на интриги – политически, публични и на поръчкови неща, които не помогнат за националната сигурност, напротив – ДАНС работи срещу националната сигурност”, заяви той и посочи, че ДАНС изтърва случая с КТБ.

„Хората, които представляват главата на ДАНС са хора, които пряко са обвързани с политическото ръководство на ДПС”, каза бившият полковник от НСО и заяви категорично, че ДПС има влияние в ДАНС.

„Аз знам, че е така и знам, че и политиците знаят, че е така. Това е публична тайна”, заяви той и допълни, че това се основава на негово дълбоко познаване на процесите, които се случват и хората, които стоят зад тях. На въпроса: Как може да се докаже това, той отговори с въпрос: „В България кое може да се докаже? Ние си ги знаем хората и кой зад кого стои и единствено като граждани можем само да изкажем публично мнение, което да има някакъв ефект, евентуално”, посочи Николай Марков.

Според него може да се прави връзка между това, че Сертов заплаши, че ако проговори държавата ще се разтресе и това, че ДПС овладяло ДАНС. „Има такава връзка. Тя не е пряка, косвено е свързана с изчезването на Сертов”, категоричен е той.

ДАНС има тежки проблеми, които трябва да бъдат решени политически, трябва да се вземат крупни мерки за трансформация на това звено или дори за неговото закриване, защото тя е част от политически сценарии, които се ползват за партийни цели. ДАНС няма никакви постижения за защита на националната сигурност, а харчи милиони, каза още Марков.

Той е категоричен, че има хора от ДАНС, които са пряко свързани с тежката организирана престъпност и мафията в България. Той не посочи имена, но каза, че скоро ще дойде и моментът, в който ще се заговори с имена, тъй като тези процеси ще се усложняват, няма да се решават. Според него това ще стане до половин година.