Европейците гласуваха за следващия Европейски парламент, в който се очакваше напредък за крайните партии след години на криза и политика на икономии. Това изглежда се потвърждава от първите сондажи в Гърция, Германия и Австрия. Гражданите от 21 европейски страни бяха призовани пред урните в неделя, за да оформят над 600 от общо 751 депутати.

Изборите започнаха в четвъртък във Великобритания и Холандия, след тях в събота гласуваха още пет други страни.

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел е начело на изборите за Европейския парламент в Германия и то въпреки пробива на антиевро партията “Алтернатива за Германия” и социалдемократите, сочат екзит полове, цитирани от Франс прес.

Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) получават 36 процента от гласовете (срещу 37,9 на вота през 2009 г.), с което изпреварват Германската социалдемократическа партия (ГСДП), за която са гласували 27,5 на сто от гласоподавателите (20,8 на сто през 2009 г.).

Новата антиевро партия “Алтернатива за Германия“, създадена през пролетта на 2013 година, постига резултат от 6,5 процента, което ще й позволи да влезе в Европарламента, посочват първите данни, разпространени по германските държавни телевизии.

Радикалната левица Сириза има малка преднина пред управляващата десница на европейските избори в Гърция, предаде Франс прес, като се позова на екзит полове.

Партията на Алексис Ципрас, който е кандидат за поста председател на Европейската комисия, ще получи между 26 процента и 30 процента от гласовете на избирателите, а управляващата десница Нова демокрация – между 23 и 27 процента, сочи екзит пол на шест социологически института, чийто резултати бяха обявени по гръцките телевизии, посочва БТА.

Крайнодясната партия Национален фронт води с голяма преднина на евроизборите във Франция. Партията постига исторически резултат от 25%, сочат резултатите от екзит половете.

На второ място е опозиционната дясна партия Съюз за народно движение с 20%, а управляващата Социалистическа партия претърпя нов провал с по-малко от 15%. Националният фронт на Марин Льо Пен се възползва от непопулярните мерки на управляващите социалисти, от разделението на десницата и от повишаването на евроскептицизма сред французите.

Левоценстристкият съюз, ръководен от социалдемократите, които са на власт в Румъния, води с голяма преднина на евровота в тази балканска страна, предаде Франс прес, като се позова на екзит полове. Те показват, че левоцентристите получават около 41 процента. Либералите от десноцентристката опозиционна Националнолиберална партия са на второ място с около 14 процента, според проучванията на институтите КЮРС и ИРЕС. Следва ги Демократичнолибералната партия, също опозиционна сила, която получава 12 процента. Народното движение, което е десноцентристка опозиционна сила и е нова партия, радваща се на подкрепата на президента Траян Бъсеску, получава 6 процента. Демократичен съюз на унгарците в Румъния също е прескочи 5-процентната бариера за влизане в ЕП. Крайната десница Велика Румъния, която от няколко години бележи спад, е получила едва 2,5 процента.

Анимигрантската Датска народна партия печели евроизборите в Дания, предаде ДПА, като се позова на екзит полове, цитирани от датските телевизии ТВ2 и ДР. Те показват, че ДНП води с между 24,9 и 23,1 процента, което ще означава три места в ЕП. Досега партията имаше един евродепутат. Дания излъчва 13 европейски депутати. Управляващите социалдемократи имат засега 20,5 процента, което означава три места в ЕП – с едно по-малко, отколкото имаше досега.

Избирателната активност на евроизборите, която беше рекордно ниска през 2009 година, се повиши на вота днес въпреки нарастващия евроскептицизъм.

В Германия, която избира 96 депутати, избирателната активност в ранния следобед достигна 25,6%, повишение спрямо 20,2% на предишните избори, когато окончателното ниво беше 43,3%. В Португалия активността беше малко по-висока, а новоприсъединилата се страна Хърватия се справи много по-добре.

Но в Чехия, която гласува в петък и събота, избирателната активност изглежда е по-ниска от тази през 2009 година, когато достигна 28%. Осведомителната агенция СТК съобщава, че сега тя е около 20%. Въпреки като цяло положителните настроения спрямо ЕС в Източна Европа, където много бивши комунистически страни се присъединиха към блока през 2004 година, избирателната активност беше ниска. В Словакия тя е само 19,6%.