Новият изборен кодекс бетонира фаворитите на партийните ръководства на първите места в листите за местни и парламентарни избори. Това е сред констатациите на Института за развитие на публичната среда, който излезе с анализ на новите изборни правила. В него се посочва още, че особено силно е обезсмислянето на преференцията в избирателните райони с „къси” листи.

Запазване на силното политическо влияние над ЦИК и ниско доверие в органа е сред възможните дефекти на новите изборни правила, смятат от Института.

Освен това намаляването от 10 000 на 2500 лева на депозита за явяване на изборите на партии и коалиции и от 10 000 лева на 100 лева за независим кандидат може да доведе до разпиляване на гласовете и ниска представителност.

Според председателя на Управителния съвет на организацията Антоанета Цонева друг минус на новия кодекс е въвеждането на пропорционална избирателна система със 7% праг за преференции при положение, че гласът на неизползвана преференция се зачита за първия в списъка.

„Според нас приетите правила не подобряват вътрешнопартийната демокрация. Хората, които са фаворити ще стоят начелото на листата бетонирани, но не само – ще се кандидатират от две места”, обясни Цонева.

От неправителствената организация посочиха, че в новия кодекс има и промени, които би трябвало да доведат до положителен ефект: „Силните страни на този кодекс са радикалните промени, свързани с отразяването в медиите и все пак бюлетината, която ще изглежда графично по абсолютно непознат досега за българския избирател начин. Трето е, с промяната на самата избирателна система, че все пак преференции са въведени на всички видове избори”.

Цонева предупреди, че зле организирана информационна кампания може да доведе до затрудняване на гласуването и невалидност на много гласове.

По време на кръглата маса на организацията зам.-председателят на парламента Мая Манолова коментира, че сегашният парламента е най-смелият, защото е приел новите изборни правила. По думите й има място за три големи реформи – българите в чужбина да декларират сегашния си адрес, втората – след евентуален референдум за мажоритарния вот да се чуе гласът на гражданите и третата – да се намали броят на нужните подписи за свикване на референдум.

Манолова обаче, отказа да даде подробности кога и дали ще бъдат въведени тези реформи.

„Преди да сме видели ефекта от новите изборни правила, не бива да имаме особени очаквания от тях”, обясни позицията си зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева по време на дискусията.

За нас е изключително опасно да се тръгва към съвършено нов Изборен кодекс и с усмивка реагирах на това, което чух, че в следващите пет години това ще бъде ЦИК, която ще работи, продължи Цачева. „Не искам да вярвам, че всяко ново парламентарно мнозинство ще променя правилата. Преференцията реално остана само за евроизборите”, отчете тя.