“Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество”. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод 1 февруари – Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

“Сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да залъгват колко “прекрасен” бил животът ни в несвобода, да ни откъснат от семейството на европейските народи. Дори днес – в самото навечерие на деня, в който си спомняме за жертвите на комунистическия терор, политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата“, заявява президентът Плевнелиев.

Той посочва, че недоумява пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата.

“Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото“, заявява Росен Плевнелиев.

В края на миналата седмица БСП поднови атаките си срещу Комисията по досиетата и внесе в Народното събрание законопроект за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се предлага закриване на комисията и отмяна на Закона за досиетата.

Президентът призовава цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас.

“През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея. Като човек, който не е назначил нито един сътрудник на ДС в дипломацията, в съдебната или изпълнителната власт, аз обаче ще съм последният, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити“, посочва Росен Плевнелиев.

Той припомня, че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век.

Държавният глава заявява подкрепа и на идеята за законови промени, които предвиждат проверка за принадлежност към ДС на свързаните с фалита на КТБ.

“Време е веднъж завинаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим“, посочва президентът в обръщението си.