Трябва да се научим ефективно да противодействаме и на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство, заяви президентът Росен Плевнелиев в сряда.

Заедно с военния министър Велизар Шаламанов те откриха в София център на НАТО за
управление на кризи и реакция при бедствия, който обаче все още няма необходимата акредитация. Проектът започна още по времето на ГЕРБ и е обявен от служеното правителство за “приоритетен”.

Опасността от от “хибридния модел” на водене на война е отчетена и във визията на Шаламанов за сектора на отбраната до 2020 година. Въпреки че документът не свързва тази констатация открито с Москва, според НАТО в момента Русия води в Източна Украйна именно хибридна война.

“Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена, която трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме. Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни, когато сме интегрирани в достойнство семейство на демократичните държави”, каза Плевнелиев.

Плевнелиев пое ангажимент пред НАТО България да вдигне бюджета за отбрана поне до 1.5% от БВП при около 1.3% в момента, но досега не получава подкрепа на партиите.

По думите му членството в НАТО е ключово за България и е най-сигурната гаранция за сигурността на нацията и суверенитета на държавата.

“Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни – когато сме интегрирани в достойното семейство на демократичните държави. Ще работим за по-силно присъствие в инициативи и проекти в рамките на НАТО и ЕС”, каза президентът.

Плевнелиев обясни, че центърът ще работи като част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса по света. Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и на Съюзното командване на НАТО по трансформацията.

Шаламанов от своя страна коментира, че натрупаният опит позволява този център да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

По думите му справянето с кризи и действията в извънредни ситуации са основна отговорност на гражданските власти, а армията и въоръжените сили имат роля на подпомагане на гражданските власти.

“Основната цел на центъра е да подпомогне развитието в тази посока. Идеята България да специализира точно в тази област е свързана с желанието ни да има мост на сътрудничество и към ЕС”, каза Шаламанов.