Консултации за финансовото състояние на държавата ще бъдат проведени при президента Росен Плевнелиев. Очаква се на тях да бъде обсъдена ситуацията около Корпоративна търговска банка, тъй като на срещата са поканени управителят на БНБ Иван Искров, подуправителят Калин Христов и главният прокурор Сотир Цацаров. Там ще бъдат още председателят на парламента Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски.

В петък стана ясно, че в Корпоративна търговска банка липсва информация за 3,5 млрд. лева от кредитния портфейл на банката, а и ден преди поставянето под специален надзор близо 206 млн. лева са изнесени кеш от банката. Заради изнесената огромна сума вече има и задържани.

„Добрите” активи на Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени към дъщерната й „Креди Агрикол България”, която се очаква да отвори врати на 21 юли и да функционира нормално – за собствените си клиенти, за депозантите на Корпоративна търговска банка и за хората, които имат обезпечени кредити към нея.

Очаква се „Креди Акригол” да бъде одържавена, като стане собственост на Министерството на финансите като представител на държавата. Затова обаче е необходима нова дългова емисия и евентуално пари от бюджета в размер на около 1,5-2 млрд. лева. Това може да доведе страната ни до процедура по свръхдефицит и води до почти сигурна актуализация на бюджета. Именно затова в консултациите се очаква да участва и финансовият министър Петър Чобанов.

За актуализация на бюджета се говори и по друго направление – заради състоянието на НЗОК, но нито здравният министър, нито представители на касата се очаква да участват в консултациите при президента.